Ficatul poate fi introdus în alimentația copilului în jurul vârstei de 7 luni. Acesta este bogat în fier și constituie o idee de preparat delicios pentru junior. Optează pentru un ficat de pui sau de vită. Este însă ideal să cumperi produsul direct din măcelărie sau de la țară dacă este posibil.
Pastă de ficat pentru copii
Pentru a pregăti delicioasa pastă de ficat perfectă pentru micul dejun ai nevoie de :
-Ficat de vită sau de pasăre 200 g;
-unt 40 g;
-sare 5 g;
-eventual verdeaţă 10 g.
Ficatul spălat, curăţat de pieliţele exterioare, se şterge cu o cârpă udă, se înveleşte într-o hârtie pergament, legându-se capetele pentru a nu se desface, se pune într-o tigaie unsă cu unt şi se introduce în cuptor, la foc mic. După 20 min, se scoate din cuptor, se desface, se înlătură coaja şi se trece prin maşina de tocat sau se pasează prin sită. Se adaugă sarea şi se freacă cu restul de unt, astfel ca amestecul să devină cât mai omogen. Se serveşte cald, adăugându-se la un piure de legume.
Această variantă sănătoasă a pateului de ficat se oferă copiilor mai mari de 7 luni.
Este ideal să serviți acest preparat alături de pâine de casă, preferabil fără gluten. Puteți pregăti pâinea bebelușului în porții mici, pentru 2 zile. Nu este necesar să îi oferi copilului pâine zilnic. Totuși, când vorbim de un astfel de preparat, miezul va face din el un deliciu.
Fierul din ficat, esențial pentru organism
În primii ani de viață, creierul se dezvoltă în proporție de 80%. Astfel, fierul este esențial pentru cei mici. Acesta poate fi introdus în alimentație prin consumul de ficat, gălbenuș de ou, cartof. De altfel, broccoli, pește, spanacul sunt de asemenea bogate în fier.
Carnea de vită constituie altă sursă de fier. Totodată, fisticul sau ciocolata neagră au un aport ridicat de fier.