Dintre mâncărurile de tip fast food, cu siguranță shaorma este una dintre cele mai apreciate. La bază, preparatul este unul arăbesc, însă a trecut de-a lungul anilor și raspandirii in meniurile din toată lumea, multe fuziuni de gust. Dincolo de rețeta clasică a shaormei, care conținea carne de miel sau vită, aceasta poate fi pregătită acum în funcție de gusturi și preferințe.
Mulți nutriționiști susțin că preparatul ar fi unul chiar sănătos, excepție făcând sosurile care îi dau un gust aparte. Poți pregăti cea mai delicioasă shaorma chiar la tine acasă.
Shaorma de casă
Pentru lipie:
-400 grame de făină;
-jumătate de plic de praf de copt;
-sare;
-un cub de unt topit;
-apă caldă cât cuprinde.
Lipiiile pentru shaorma sunt extrem de ușor de pregătit. Amestecă praful de copt cu făina, untul topit, sarea și apa. Omogenizează totul într-un aluat elastic. Acesta se lasă la odihnit timp de 30 de minute după care lipiile pot fi coapte. Împarte aluatul în 4 bile de dimensiuni egale și întinde câte o foaie. Le poți coace rapid în tigaie, la foc mic.
Pentru umplutură:
-500 grame piept de pui sau carne de vită, la alegere;
-o lingură de muștar;
-50 ml iaurt;
-sare;
-roșii;
-castravete murat;
-varză;
-condimente pentru shaorma sau curry, ienibahar, chilli, oregano, măghiran, cimbrișor). Poți face combinații din aceste variante de condimente.
-maioneză light;
-sos de usturoi;
Pentru cel mai fraged și aromat piept de pui pentru sharoma va fi necesar să urmezi acest pas. Amestecă muștarul cu iaurtul peste care adaugi carnea tăiată în bucățele mici. Lasă totul la marinat chiar și peste noapte.
După minim o oră în amestecul de iaurt cu muștar, carnea poate fi condimentată și trasă la tigaia grill. Peste lipia de shaorma se pun întâi sosurile preferate, carnea, legumele și cartofii dacă optezi pentru ei.
Pentru o variantă light, poți înlocui sosurile cu brânza feta pe care să o distribui egal peste lipie.