Pentru zilele agitate, în care nu avem prea mult timp de stat în bucătărie, rețeta ideală este cea de plăcintă răsturnată cu spanac și șuncă. Rețeta este una delicioasă, versatilă și sănătoasă. Este gata imediat, iar gustul va cuceri pe oricine. Ai nevoie de doar câteva ingrediente, puțină pricepere și masa este gata.
Rețeta de plăcintă răsturnată este varianta perfectă pentru o gustare rapidă sau o masă delicioasă. Plăcinta se poate prepara simplă sau se pot adăuga și alte topping-uri după gust și se transformă în cel mai delicios sendviș, care împreună cu garnitura potrivită pot forma un prânz pe cinste.
Ingrediente
Aluat
- 500 gr faina albă
- 125 ml lapte călduț
- 180 gr iaurt (gras)
- 1 ou
- 25 gr drojdie proaspătă
- 1/2 linguriță sare
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1 priza zahar
Umplutura
- 350-450 gr spanac
- 6 fire ceapa verde
- 6 fire mărar
- 1 legătură pătrunjel
- 300 gr șuncă feliată
- 4 linguri ulei
- sare, piper negru
Mod de preparare
Pentru început se dizolvă drojdia în 50 ml lapte călduț și zahăr. Se lasă la loc cald pentru aproximativ 15 minute. Mai apoi se pun în mașina de pâine ingredientele în ordinea următoare: restul de lapte, oul, iaurtul, drojdia, faina cernută cu sarea și praful de copt. Se setează mașina pe programul de frământat+crescut.
Separat, spanacul se pune într-un bol și se presară cu sare. Se adaugă și verdețurile tocate mărunt și se lasă totul să stea până este gata aluatul. Dacă în acest timp spanacul lasă apă, trebuie scurs. Într-o tavă se așează jumătate din ceapa verde, jumătate din spanac și jumătate din mărar și pătrunjel. Peste se pune aluatul ce a fost întins. Apăsați de jur împrejur marginile aluatului să intre pe lângă spanac.
Plăcinta intră la cuptor la 200 de grade timp de 15 minute. Mai apoi folosind un fund de lemn, plăcinta se răstoarnă din tavă cu spanacul în sus. Plăcinta răsturnată merge înapoi în cuptor și se mai lasă 5 minute. După, lăsați plăcinta să se răcorească și tăiați-o în două. Așezați feliile de șuncă pe jumătate și acoperiți cu cealaltă jumătate.
Dacă vă dorinți puteți adăuga împreună cu șunca și alte ingrediente. Se pot pune feli de cașcaval, brânză și alte legume pentru a transforma gustare într-un prânz pe cinste.
Poftă bună!