Reclamă
Reclamă

Plăcinta cu brânză este în mod clar îndrăgită de toată lumea. Atât de cei mici, cât și de adulți, deopotrivă. Plăcinta dobrogeană este regăsită de cele mai multe ori în patiserii sau chiar pe rafturile supermarketurilor. Totuși, cea preparată în casă are un gust incomparabil cu al celei din comerț. Mai mult, pregătirea ei nu necesită prea mult timp.

Rețetă de plăcintă dobrogeană

Plăcinta dobrogeană este identică la compoziție cu tradiționalul burek turcesc. Pentru a o pregăti ai nevoie de următoarele ingrediente:

-600 de grame de făină;

-2 ouă;

Reclamă

-3 linguri de oțet;

-2 linguri de smântână;

-1 praf de sare;

-apă caldă cât cuprinde;

-100 de grame de unt/ulei/untură, la alegere.

Începe prin a adăuga peste făină, ouăle, cele trei linguri de oțet, smântâna și sarea. De asemenea, toarnă treptat apă călduță până vei obține un amestec omogen. Aluatul se frământă circa 10 minute, după care urmează un pas extrem de important. Imparte acest aluat în 6 bile și întinde din fiecare o foaie de 2 cm grosime. Așează-le pe o tavă, una peste alta, după ce le-ai uns cu unt topit.  Se poate utiliza cu succes și ulei sau untură pentru acest pas.

Acoperă foile cu folie de plastic și pune-le la frigider pentru 30 de minute.

Între timp, pregătește 1,2 kilograme de brânză pentru umplutură. Aceasta poate fi telemea rasă și cașcaval, brânză de burduf sau orice altă combinație agreată de întreaga familie.

După cele 30 de minute, scoate aluatul de la frigider și întinde fiecare foaie. Inițial te poți ajuta de sucitor. Ulterior, poți continua procesul cu mâinile, trăgând treptat de marginile aluatului. Oțetul din compoziție va face ca acest să fie extrem de elastic, astfel că te va surprinde cât de mult se poate întinde o astfel de foaie. Conform rețetei tradiționale, foile de plăcintă trebuie să fie atăt de subțiri încât să devină străvezii.

Pune brânză pe toată suprafața foii și rulează exact ca în cazul clătitei. Ulterior, strânge aluatul în forma rotundă. Așează-l într-o tavă rotundă. Unge plăcinta cu ou bătut deasupra și introdu-o în cuptorul încins la 190 de grade. După 30 de minute poți savura cea mai delicioasă plăcintă.

Reclamă
Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro