Perioada Postului Crăciunului, și nu numai, este extrem de grea, mai ales pentru gospodine. Este dificil să te gândești zi de zi ce să gătești familiei, mai ales dacă țineți cu toții post. Toate ingredientele care dau mâncării gust, sunt interzise, fiind post.
Pare greu de crezut, dar vestea bună pentru gospodine este că există numeroase rețete pe care le puteți face, fără a folosi alimentele interzise în post. De exemplu, pizza. Pare greu de crezut, dar da, se poate face pizza de post. Iată cum:
Pentru început, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru aluat:
- 300 g făină
- Sare (după gust)
- Un pic de zahăr
- 1 linguriță de drojdie uscată
- 250 ml apă caldă.
Pentru umplutură:
- 2 cepe tăiate rondele subțiri
- 2 căței de usturoi
- 200 g măsline tăiate în jumătate
- 150 g ciuperci tăiate felii
- 180 g tofu fărâmițat cu furculița
- 2 linguri de soia
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de mirodenii (oregano sau maioran)
- 100 g pastă de tomate
- O linguriță de zahăr
- Piper
Rețeta zilei: Pizza de post
Modul de preparare
Amestecați Ingredientele pentru aluat și frământați timp de câteva minute. Când simțiți aluatul că este frământat bine, adăugați-l într-un bol. Acoperiți bolul și lăsați aluatul să crească .
După ce a crescut, frământați din nou aluatul și apoi întindeți-l cu sucitorul, până când obțineți o turtă de aproximativ 8 mm grosime. Aranjați turta pe o tavă unsă cu ulei, preferabil o tavă pentru pizza.
Între timp, prăjiți ceapa, în jumătate din uleiul pe care l-ați pregătit. Adăugați și usturoiul pisat, dar și jumătate din pasta de tomate. În sosul pe care îl obțineți adăugați o linguriță de zahăr. Ulterior, turnați sosul la baza aluatului și întindeți-l uniform, lăsând o margine de cca un cm. Peste sos adăugați ciupercile și măslinele.
În tava în care ați prăjit ceapa, puneți fărâmele de tofu, peste care turnați sosul preparat din cealaltă jumătate de pasta de roșii, usturoiul și uleiul rămas, sosul de soia, mirodeniile și piperul negru. Amestecați bine și turnați-l peste turta cu legume.
Pizza se mai lasă la crescut o oră, după care se coace în cuptorul preîncălzit la 220 de grade, timp de 25-35 de minute, în funcție de cuptorul pe care îl dețineți.
Poftă bună!