Cine nu adoră deliciosul desert tradițional românesc? Papanașii se bucură de popularitate, ocupând primele locuri printre dulciurile preferate ale românilor. Cei mai mulți aleg însă să îi comande la restaurant. De altfel, multe gospodine se feresc să îi pregătească acasă considerând că rețeta are un grad de dificultate ridicat. Nu este deloc așa. Poți prepara rapid cei mai gustoși papanași, iar în mod cert cei drago vor fi cuceriți de aroma lor.
Papanași pufoși
Pentru a pregăti papanași la tine acasă ai nevoie de:
-300 grame brânză de vaci;
-8 linguri de făină;
-2 ouă medii sau 3 mari;
-6 linguri de zahăr;
-esență de vanilie/ lămâie/rom;
-2 linguri generoase de smântână.
Peste brânza de vaci dulce adaugă făina, ouăle și cele două linguri de smântână.
Dacă brânza de vaci este grasă pot sări peste etapa în care adaugi smântâna. Începe sa amesteci ușor, iar ulterior să adaugi zahărul vanilia lămâia sau romul după preferință. Continuă să amesteci compoziția până obții un aluat moale. Îmi pare extrem de important este acela de a lăsa aluatul la odihnit măcar 15 minute. Deși nu este un aluat cu drojdie sau cu praf de copt vei simți diferența dacă îl vei lăsa să se odihnească.
După în sfert de oră te poți apuca de secționat papanașii după ce ai întins o foaie din aluat. Decupează cercuri egale iar pentru fiecare formează câte o biluță care va fi poziționată deasupra fiecărui papanaș.
Într-o tigaie anti aderentă pune ulei de floarea-soarelui și începe să prăjești papanașii. Este important ca fiecare dintre aceștia să stea la rumenit măcar un minut. De asemenea, este la fel de important să îi prăjești la foc mic pentru a evita să îi arzi.
Peste papanași poți adăuga dulceața preferată și smântâna fermentată. Este ideal să îi servești calzi. Pot fi însă păstrați la frigider pentru două zile.