Deși ne aflăm în sezonul cald și alimentația trebuie să fie una ușoară și sănătoasă, pâinea nu lipsește de pe mesele românilor. O variantă care te ajută să ai o digestie ușoară este pâinea cu semințe de dovleac. Rețeta este una extrem de simplă de pregătit. In plus, satisfacția de a scoate pâinea aburindă din cuptor, alături de un miros îmbietor este una uriașă! Iată cum o prepari:
Pâine de casă cu semințe de dovleac și cartofi
Ingrediente:
- 2 cartofi mari, curățați și tăiați în cuburi;
- 4 căni de făină (aproximativ 500 g);
- 2 lingurițe de drojdie uscată;
- 1 lingură de zahăr;
- 1 linguriță de sare;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- 1 cană de apă caldă;
- Semințe (floarea-soarelui, susan, chia, dovleac etc.), după preferință.
Pune cartofii într-un vas cu apă clocotită și fierbe-i până devin moi. Scurge apa și lasă-i să se răcească puțin. Zdrobește-i cu o furculiță până obții o pastă fină.Într-un castron mare, amestecă făina, drojdia uscată, zahărul și sarea.
Adaugă pasta de cartofi și uleiul de măsline în castron și amestecă-le bine cu ingredientele uscate.Treptat, adaugă apa caldă în compoziție și amestecă totul cu o lingură de lemn până obții un aluat omogen. Poate fi nevoie să adaugi mai multă apă sau făină, în funcție de consistența aluatului.
Transferă aluatul pe o suprafață presărată cu făină și frământă-l timp de aproximativ 10 minute sau până devine moale și elastic.
Pune aluatul într-un castron uns cu puțin ulei de măsline, acoperă-l cu un șervet curat și lasă-l să crească într-un loc cald. Va fi nevoie de aproximativ 1-2 ore pentru acest pas.
După ce aluatul a crescut, împarte-l în două și modelează două pâini rotunde sau în forma dorită. Presară semințele preferate pe partea de sus a pâinilor și apasă ușor pentru a le fixa.
Pune pâinile pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt și lasă-le să mai crească puțin timp de aproximativ 30 de minute.Încălzește cuptorul la 200°C.
Introdu pâinile la cuptor și coace-le timp de aproximativ 30-35 de minute.