În tradiția noastră se cunosc două tipuri de mucenici: cei moldovenești și muntenești. Cele două variante diferă total în pregătire, dar au la bază aceleași ingrediente. Mucenicii muntenești se găsesc în comerț sub forma de paste. Aceștia sunt ușor însă de pregătit în casă.
Rețeta mucenici muntenești
Pentru a forma mucenicii muntenești care au dimensiuni mici și se fiert în sirop vei avea nevoie de :
-300 grame făină;
-un praf de sare;
-apă cât cuprinde
Pentru siropul în care aceștia vor fierbe ai nevoie de:
-500 ml apă;
-nucă măcinată;
-coaja rasă de lămâie;
-coajă rasă de portocală;
-esență de rom;
-vanilie;
-150 grame zahăr.
Se amestecă făina cu apa și sarea până la formarea unui aluat omogen. Acesta se lasă la odihnit 10-15 minute, după care se pot forma mucenicii. Deși la prima vedere procesul ar părea dificil, nu este deloc așa.
Mucenicii din aluat se adaugă în apa în care ai pus toate aromele alături de zahăr. Aceștia se lasă la fiert pentru 10-15 minute, iar abia la final se adaugă nuca măcinată. Mucenicii se mai fierb alături de nucă alte 3-5 minute. După ce s-au fiert, se acoperă oala în care au fiert și se mai lasă în această formă pentru o consistență mai densă.
În funcție de preferințe, mucenicii muntenești se pot servi atât calzi cât și reci. Conform tradiției în Muntenia, aceștia sunt oferiți mai ales în mediul rural, de pomană persoanelor nevoiașe. Gospodinele pregătesc mucenici în cantități mari pentru a face milostenie cu cei sărmani.
De asemenea, dacă în zilele noastre, mucenicii sunt cumpărați la pungă de la magazin, gospodinele îi pregăteau de la zero odinioară. Totodată, amestecul dulce-aromat era fiert în cean, la foc cu lemne în curte.
Mucenicii muntenești pot fi aromatizați în funcție de preferințe. În trecut, gospodinele foloseau inclusiv fructele din compoturi sau dulcețuri pentru a aromatiza compoziția.