Conform tradiției creștine, mucenicii se pregătesc și se servesc pe data de 9 martie. Aceștia amintesc de mucenicii din Sevastia care și-au pierdut viața pentru credința lor. Există mai multe variante de pregătire a mucenilor însă în mod cert cea cu ciocolată sau cacao este una dintre cele mai delicioase. Rețeta este una de post, însă poate fi adaptată cu ouă și lapte dacă preferi desertul „de dulce”.
Mucenici în două culori
-1 kg făină;
-250 gr zahăr;
-300 ml lapte de cocos/soia/ovaz;
-1pahar de suc de portocale (pentru colorarea aluatului);
-1 ciocolată amăruie pentru topit/ opțional poți folosi cacao;
-coaja rasă de la o lămâie;
-vanilie;
-esență de rom;
-ulei;
-un praf de sare;
-nucă măcinată;
-drojdie;
-zahăr pentru sirop (200 grame) plus apă.
Peste făina cernută în prealabil toarnă drojdia, alături de ingredientele uscate precum zahărul,coaja rasă de lămâie. Ulterior, adaugă-le pe cele umede (mai puțin ciocolata topită sau cacaua) și începe să amesteci până obții o compoziție omogenă. Înparte compoziția în două părți egale. Peste unul dintre ele, toarnă ciocolata topită sau două linguri de cacao. Treptat, adaugă puțin ulei și împăturește aluatul precum procedezi cu cel de cozonac de exemplu.
Acoperă ambele vase cu aluaturile de diferite culori și lasa totul la dospit.
După 40-45 de minute la dospit, răstoarnă aluatul pe masa de lucru. Optează pentru bucățele din ambele variante de aluat pentru a îmbina culorile în formarea fiecărui mucenic. Așează-i rând pe rând pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Mucenicii trebuie să mai crească încă o dată în tavă înainte de a fi puși la cuptor.
Coacerea acestor mucenici durează 30-35 de minute la temperatură mică (180 de grade).
Pregătește între timp siropul cu 200 gr zahăr și 250 ml apă. Peste mucenicii copți, fierbinți, toarnă siropul. După preferințe, aceștia poti fi unși cu miere, iar pe deasupra lor presărată nucă.