Au mai rămas doar câteva zile până pe data de 9 Martie când sunt prăznuiți cei 40 de mucenici din Sevastia. Conform tradiției, an de an, sărbătoarea este marcată prin pregătirea și oferirea celor dragi a mucenicilor. Rețeta originală a acestora este cea de post, având în vedere că întotdeauna sărbătoarea are loc în perioada postului Paștelui.
Astfel, dacă urmezi pașii rețetei, cu siguranță vei obține niște mucenici pufoși și aromați.
Rețetă mucenici de post
Pentru aluat vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg făină de calitate;
- 100 grame de zahăr tos;
- Vanilie;
- Drojdie uscată (2 pliculețe)
- 100 grame ulei (opțional unt vegan);
- 100 ml suc de portocale ( sau lapte vegetal colorat cu o linguriță de curcuma)
- 1 praf de sare;
Pentru umplutură;
-300 grame nucă măcinată;
-vanilie;
-sirop pentru uns ( poți folosi cu succes siropul de arțar);
Peste făină adaugă laptele vegetal încălzit în prealabil. Dacă optezi pentru sucul de portocale, va fi necesar să procedezi la fel. Ulterior toarnă peste acestea drojdia uscată, uleiul, vanilia, precum și zahărul. Nu uita de praful de sare care va potența aromele.
Amestecă totul până la omogenizare și începe apoi să frămânți aluatul. Timp de 10-12 minute este important să urmezi acest proces. Așează aluatul la crescut la loc ferit de lumină, acoperit. Acesta ar trebui să petreacă la crescut minim 30 de minute. După ce și-a dublat volumul mai frământă încă 5 minute compoziția și lasă-o din nou la crescut.
După alte 30 de minute în care aluatul a stat la odihnit și și-a dublat din nou volumul, te poți apuca de împletirea mucenicilor. Formează bile de aluat de dimensiuni egale pe care le împarți în două. Din acestea, rulează două baghete pe care le răsucești ulterior. Nu îți rămâne decât să formezi clasica formă de „8” a mucenicilor.
Așează-i rând pe rând în tava tapetată cu hartie de copt. Mucenicii vor sta la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade.
După ce i-ai scos din cuptor, acestea se ung cu sirop și se presară deasupra lor nuca măcinată.