Gomboți sau găluște sau prune, aceasta este denumirea unuia dintre cele mai delicioase deserturi românești. Preparate de generații întregi ale bunicilor și străbunicilor, găluștele cu prune sunt incluse în meniurile restaurantelor de fițe. De altfel, străinii sunt de-a dreptul fascinați de fuziunea de arome a acestor gomboți.
Rețeta lor este una extrem de simplă și poate fi pregătită într-un timp scurt.
Gomboți cu prune
Pentru aluat:
-400 de grame de făină;
-4 cartofi;
-2 ouă;
-vanilie;
-4 linguri de zahăr;
-un praf de sare;
-un cub de unt.
Pentru umplutură:
-prune proaspete / uscate;
Pentru decor și plus de gust:
-pesmet pregătit în casă
Pisează cartofii până ajungi la o consistență fină a lor. Toarnă amestecul peste făină și adaugă apoi pe rând zahărul, praful de sare, ouăle întregi și vanilia. De asemenea, nu uita de cubul de unt. Amestecă în această compoziție constant până când formezi un aluat omogen. Chiar dacă la început aluatul va fi lipicios, nu trebuie să îți faci griji. Datorită untului, acesta va putea fi modelat.
După ce ai ajuns la o consistență fină, lasă aluatul la odihnit timp de 30 de minute.
După expirarea timpului respectiv, poți începe procesul de pregătire. Formează bile de aluat egale pentru realizarea acestor gomboți. Aplatizează fiecare bilă, și așează peste ea pruna fără sâmbure. Strânge fructul în interior, remodelând bile cât se poate de rotunde.
Într-o oală, pune la fiert aproximativ 1 litru de apă. Adaugă în această un praf de sare sau un sfert de linguriță de bicarbonat. Când apa clocotește, adaugă pe rând gomboții. Aceștia se țin la fiert 3-4 minute, timp în care apa trebuie să clocotească.
După ce au fiert, se scot și se trec prin pesmet și zahăr, opțional. Te poți bucura de acest deliciu atât cald cât di rece. Cu siguranță și cei mici vor fi încântați de gustul acestor gomboți.