Preparatele arăbești sunt apreciate în întreaga lume datorită gustului inedit pe care îl propun unele dintre mâncăruri. Așa se poate spune și despre qatayef, un desert extrem de apreciat la arabi. Asemănate cu niște clătite, desertul tradițional este pregătit în special în perioada Ramadanului, moment în care are loc postul.
Rețetă pentru qatayef
Ingrediente
Pentru clătite:
- 260 ml apă caldă
- 120 ml lapte cald
- 75 g zahăr
- 5 g drojdie uscată
- 300 g făină de grâu
- 75 g griș
- 1 praf de sare
- ulei, pentru uns
Pentru cremă:
- 1 lingură apă flori de portocal
- 600 g brânză dulce de vaci (sau ricotta)
- 100 g miere
- 50 g zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- Pentru decor:
- 100 g fistic nesărat
- miere
Mod de preparare:
Pentru început, se pregătește aluatul pentru clătite. Se amestecă apă caldă cu puțin zahăr și drojdie, iar într-un alt bol, se amestecă grișul, făina și un praf de sare. Ulterior, se toarnă apă peste aceste ingrediente, iar mai apoi laptele. Se lasă deoparte cel puțin 30 de minute.
După jumătate de oră, se unge o tigaie antiaderentă cu ulei și se formează clătitele. Consistența aluatului pentru acest desert trebuie să fie precum cea de la clătitele americane.
Se lasă pe foc câteva minute, dar cu mare atenție pentru ca aluatul să nu aibă în continuare o consistență umedă. Dacă până aici prepararea desertului era asemănătoare cu cea a clătitelor, lucrurile se diferențiază de la pasul următor. Clătitele pentru qatayef nu se întorc, ci se pun într-o tavă. Important este ca să nu fie suprapuse.
Cât sunt calde, se lipesc colțurile într-un con, care, ulterior va fi umplut cu crema. Pentru ea, este nevoie de brânză de vaci care trebuie amestecată cu zahăr. Mai apoi, se adaugă și mierea, împreună cu esența de vanilie și apa de flori de portocal. Se umple clătitele cu crema obținută, iar la final se decorează cu miere și fistic.