Este toamnă și este sezonul perfect pentru dovleac. Din el se pot face o mulțime de specialități, dar plăcinta rămâne favorita tuturor. Rețeta de mai jos este o prăjitură cu dovleac și nucă, iar, gustul nu va dezamăgi pe nimeni.
Perioada de toamnă este reprezentativă de recolte sau de adunarea fructelor și legumelor. Dovleacul este o legumă esențială cu care se pot prepara diverse mâncăruri sau deserturi.
CITEȘTE ȘI: Rețeta zilei / Tartă cu ceapă, smântână și cașcaval, o idee ideală pentru gustare sau prânz
Ingrediente
- 1.5 kg de dovleac
- 200g nuci măcinate
- Esență de vanilie
- Scorțișoară
- 150g zăhar (pentru umplutura)
- 5 ouă
- 100g zahăr (pentru aluat)
- 150ml ulei
- 250ml lapte
- 400g faina
- Praf de copt
- Un praf de sare
Vezi această postare pe Instagram
Mod de preparare
Dovleacul se va curăța de coajă și se taie în bucăți. Acum urmează să se dea pe răzătoarea mare. Se ia o tigaie încăpătoare și se va căli dovleacul alături de zahăr, nucă măcinată, scorțișoară și esența de vanilie. Se amestecă până când iese o pastă omogenă, precum un piure.
Separat se va pune într-un vas făina și un praf de copt. Într-un alt recipient se vor amesteca ouăle, uleiul și laptele cu ajutorul unui mixer la viteză mare. După acest pas, mixul lichid se va pune peste făina și se amestecă împreună până se încorporează.
Jumătate din compoziție se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și puțin unt. Se bagă la cuptor pentru zece minute la 180 de grade.
Când primul strat s-a copt se va pune amestecul de dovleac și al doilea strat de compoziție. Mai merge la cuptor pentru încă 15-20 de minute. Dacă nu suntem siguri de cocă, se poate testa cu ajutorul unei scobitoare.
Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Se presară zahăr pudră și nucă pe deasupra.