Savarinele se numără printre cele mai iubite dulciuri din România. Ele sunt cremoase și au un gust de excepție, iar rețeta de mai jos redă gustul copilăriei.
Cu siguranță că ai mâncat această prăjitură măcar o dată. Savarinele se pot lăuda cu multă notorietate în rândul românilor, ocupând în loc fruntaș în topul preferințelor fiecăruia pentru gustul lor delicios.
Ingrediente
- 200 g faina alba
- 5 gălbenușuri
- 100 ml lapte călduț
- 70 g unt topit (si racorit)
- 5 g drojdie uscata
- 2 linguri miere
- un sfert linguriță sare
- esență de vanilie
Sirop :
- 300 g zahar
- 500 ml apa
- 50 ml rom (sau mai mult, daca va place gustul super alcoolizat)
Toppiretetng:
- 200 ml frișcă
- dulceața de zmeură (opțional)
Mod de preparare
Într-un bol se toarnă laptele călduț, drojdia uscată, gălbenușurile și mierea. Amestecăm bine, apoi se adaugă făina și un praf de sare. Se omogenizează până când aluatul devine moale și lipicios.
Se pregătește o tavă specială pentru brioșe unsă cu unt și se distribuție compoziția în mod egal. Aluatul se va pune până la jumătate în orificii deoarece se va crește destul de mult.
Se așează deasupra o folie alimentară și se lasă la dospit timp de două ore. Apoi se coace la 180 de grade în cuptor pentru 20-25 de minute.
Acum, savarinele se lasă la răcit și ne ocupă de sirop. Se amestecă apa cu zahărul și rom, apoi merge pe foc. Se ține până când zahărul se topește și este gata.
Când s-au răcit, iar siropul este călduț, savarinele se vor scufunda în întregime în recipientul cu sirop de cel puțin trei ori. Se așează în pahare și se mai însiropează cu ajutorul unei linguri. Se dau la rece pentru câteva ore.
Urmează să fie savurate de către voi, dar trebuie să fie ornate înainte. Poți folosi frișcă și dulceață de zmeură, ingredientele care se pun deasupra.