De cele mai multe ori, bucătărie franceză este considerată ca fiind una complicată și că preparatele sale sunt rafinate. Chiar dacă mare parte din deserturile pe care lumea le adoră în toată lumea sunt de inspirație franceză, există și preparate simple, pe care le poate încerca oricine, așa cum este și rețeta de cassoulet, o mâncare pe car obișnuiau să o pregătească localnicii în vremuri în care nu aveau la dispoziție prea multe ingrediente.
Rețetă pentru cassoulet
Ingrediente
- 8 pulpe de rață
- 5-6 cârnați de casă, groși
- 5-6 felii de bacon sau șuncă
- 800 g fasole albă
- 1,5 l supă de pui sau apă
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri untură de rață
- 1 ceapă
- 1 tulpină țelină
- 1-2 morcovi
- 1-2 crenguțe cimbru
- 1 lingură pastă de tomate
- 1-2 foi de dafin
- sare
- piper
Mod de preparare:
Fasolea trebuie lăsată la înmuiat peste noapte. A doua zi se scurge apa, pentru ca mai apoi să fie călită într-o tigaie. Într-un alt vas care ulterior va fi băgat la cuptor se topește untura și se lasă la prăjit pulpele. După ce sunt gata, este timpul ca alte ingrediente să fie gătite, mai exact cârnații care trebuie tăiați bucăți.
Următorul pas este de a sota șunca, dar de cele mai multe ori, francezii sar peste această etapă. Ulterior, se călește ceapa care trebuie dinainte tăiată mărunt. După acest pas, poate fi adăugat și usturoiul, împreună cu fasolea, morcovii, țelina, câteva foi de dafin, cimbru, piper și un praf de sare.
Ulterior, se adăuga supa de pui, dar și pasta de tomate. Preparatul mai trebuie lăsat pe foc cel puțin jumătate de oră, iar după ce legumele s-au gătit, se iau morcovii, țelina, dar și foile de dafin și cimbru.
La final, se pun bucățile de cârnați, împreună cu pulpele de rață. Ulterior, se mai lasă preparatul la cuptor pentru o oră și un sfert, la 170 de grade, iar după ce lichidul a scăzut, mâncarea este gata pentru a fi servită.