Îți place să mănânci pateu și vrei să-l faci în propria ta locuință? Ei bine, ești în locul potrivit. Pasta cremoasă este ușor de făcut și are un gust fantastic. Pe lângă asta, vei fi sigur de proveniența tuturor ingredientelor. Mai jos vei regăsi pateu de porc cu ciuperci, dar și pateu cu pui, alegerea este la tine.
Pateu de porc cu ciuperci
- 15 g ciuperci porcini uscate
- 55 g unt nesărat
- 1 ceapă mică tocată mărunt
- 3 căței usturoi
- 400 g ficat de porc
- 250 ml vin roșu
- Sare
- Piper
Ciupercile uscate se pun într-o crăticioară și se acoperă cu apă. Se fierb timp de cinci minute, iar când sunt gata, se scurge apa. Separat, se topește untul și se adaugă ceapa tocată alături de usturoiul mărunt.
Se sotează timp de 5-7 minute până când ceapa devine translucidă. Se spală ficatul, se taie în bucățele mici și se adaugă împreună cu ciupercile rehidratate. Se ține pe foc mare timp de 2-3 minute, se adaugă și vinul, apoi se scade intensitatea și se mai lasă 15-20 de minute.
Acum, ficatul ar trebui să fie bine fiert, în caz contrar, mai lasă-l câteva minute. Lasă amestecul să se răcească, apoi transferă într-un robot de bucătărie și pasează totul. Se asezonează cu sare și piper, apoi se lasă la răcit. Când s-a răcit, se pune în borcane sterilizate și se acoperă cu un capac și se ține la frigider minim două ore.
Pateu de pui
- 375 g de unt nesărat
- 400 g de ficat de pui, curățat
- 2 căței de usturoi (dintre care unul zdrobit și unul tăiat mărunt)
- 3 crenguțe de cimbru, numai frunzele
- 3 linguri de vin roșu
Se topește o lingură de unt într-o tigaie antiaderentă la foc mediu. Când începe să facă spumă, se adaugă ficatul de pui și se prăjește timp de două minute pe fiecare parte.
Se amestecă usturoiul zdrobit, o parte din cimbru și vinul cu ficatul în aceeași tigaie. Se prăjește două minute până se evaporă alcoolul. Mută totul într-un robot de bucătărie, oprește 200 de grame de unt și restul pune-l în robot.
Amestecă totul până ce obții o pastă omogenă. Se condimentează după gust și se pune în borcane. Se topește untul rămas într-o tigaie medie și se adaugă usturoiul tăiat. Se ține pe foc până devine ușor auriu, apoi se toarnă în borcane și se dă la rece minim patru ore sau până se întărește.