Cine nu iubește delicioasa ciorbă rădăuțeană cu gust de smântână? În zilele noastre, ciorba rădăuțeană se regăsește în meniurile restaurantelor fiind pregătită din carne de pui. Rețeta tradițională, veche presupunea ca această ciorbă extrem de gustoasă să aibă la bază carnea de curcan. Astfel, gustul va fi unul cu siguranță diferit. Pentru a o pregăti, ai nevoie de puține ingrediente și de un timp destul de scurt.
Ciorba rădăuțeană cu carne de curcan
-1kg de carne de curcan ( sau de pui dacă preferi această varianta)
-1 păstârnac;
-1 rădăcină de pătrunjel;
-2 morcovi;
-2 cepe;
-1 ardei gras;
-sare,piper;
-3 gălbenușuri;
-250 ml de smântână lichidă;
-oțet sau sare de lămâie după gust.
Carnea de curcan se spală bine în prealabil și se taie bucățele mici. Se pune la fiert într-o oală alături de 4 litri de apă. Atunci când începe să fiarbă, se spumează cu ajutorul unei palete. Este momentul în care poți scurge apa pentru a începe pregătirea ciorbei. Curăță legumele și taie-le cubulețele. Peste apa curată adăugată peste carne, toarnă toate legumele și lasă-le pe foc mic pentru ca procesul de fierbere să fie unul lent.
După ce carnea și legumele s-au fiert, poți trece la partea cea mai dificilă: dresul ciorbei rădăuțene. Se separă gălbenușurile de albușuri. Peste cele 3 gălbenușuri adaugă sare și bate-le energic. Amestecă treptat cu smântâna lichidă până ajungi la o compoziție omogenă. Cu ajutorul unui polonic, transferă din zeama de supă în bolul în care ai amestecat smântâna și gălbenușurile. Toarnă ulterior toată compoziția în oală.
Atenție! Asigură-te că focul este redus atunci când faci acest proces, altfel riști ca ciorba să se „taie”, așa cum se spune în popor. Astfel, oul se va coagula la contactul cu zeama fierbinte. De altfel, oțetul sau zeama de lămâie se adaugă în ciorba rece sau chiar la servire, nu atunci când aceasta este fierbinte. De asemenea dacă procedezi așa riști ca ciorba să aibă un aspect nedorit.