O mare varietate dintre preparatele tradiționale ce conțin carne pot fi „redate” în varianta vegetală care nu conține proteina animală. Dacă până acum nu ai fi asociat delicioasa ciorbă de perișoare cu postul, ei bine, de acum o poți face. O ciorbă de perișoare de post veritabilă pe care toți membrii familiei o pot savura din plin. Se prepară mai rapid decât varianta care conține carne și poate fi la fel de gustoasă atât rece cât și caldă!
Ciorbă de perișoare de post
Pentru a pregăti această rețetă de ciorbă de post ai nevoie de:
-2 cepe;
-2 morcovi mari;
-1 țelină;
-1 păstârnac;
-1 ardei gras/kapia;
-borș (opțional);
-o lingură de ulei de măsline;
-200 gr soia granulată sau bucăți;
-o lingură de făină;
-o lingură de pesmet;
-sare, piper;
-oțet sau zeamă de lămâie.
-suc de roșii (opțional)
-verdețuri
Curăță legumele și toacă-le mărunt. Pune-le împreună la călit în uleiul de măsline. După ce acestea s-au înmuiat, iar ceapa a devenit sticloasă, poți adăuga apa pentru ca acestea să fiarbă, iar gusturile să se întrepătrundă.
Separat pune la fiert soia, fie cea în varianta granulată, fie bucăți. Dacă optezi pentru bucăți va fi necesar să le pasezi cu robotul de bucătărie după procesul de fierbere. Atunci când soia își dublează volumul și se înmoaie este gata pentru pasul următor.
După ce ai pasat soia, sau peste cea granulată fiartă adaugă sare, piper, o lingură de făină și una de pesmet, apoi amestecă energic până obții o compoziție omogenă. Poți adăuga în aceasta și o lingură de orez, dacă preferi perișoarele în această variantă. Formează perișoare din acest amestec.
Peste legumele fierte adaugă sucul de roșii și perișoarele rând pe rând. Mai lasă totul la fiert la foc mic pentru 20 de minute.
După ce acestea s-au fiert, acrește ciorba cu borș, oțet sau zeamă de lămâie. Presară deasupra pătrunjelul verde tocat mărunt sau leuștean. Se poate servi cu smantana vegana.