Perioada postului nu trebuie privită ca o limitare legat de preparatele care ne aduc bucurie atunci când le savurăm. Asta pentru că ne putem bucura în voie de multe dintre ele și în varianta de post. Checul clasic și aromat are la bază oul datorită căruia devine atât de pufos în timpul coacerii. Totuși, îl poți pregăti cu același succes și fără ou. Rețeta de chec de post este extrem de simplă și are la bază puține ingrediente.
Chec de post cu nuci și rahat
Pentru prepararea unuia dintre cele mai delicioase deserturi pentru perioada postului ai nevoie de următoarele ingrediente. Atenție: poți realiza măsurătorile cu o cană.
-3 căni de făină;
-1 cană de ulei de floarea soarelui;
-1 cană de apă minerală sau lapte de soia/migdale/cocos;
-1 cană de zahăr;
-vanilie;
-un praf de sare;
-nuci;
-rahat;
-praf de copt;
Cantitățile de nucă și rahat le poți adapta după preferințe. Peste ingredientele uscate precum făina, zahărul și aromele, adaugă laptele vegetal pe care îl poți înlocui cu apa minerală. De altfel, poate fi utilizată și apa plată în acest sens. Adaugă uleiul și praful de copt și amestecă în mod constant. Poți pune în compoziție și nuca măcinată în această etapă. Adaugă praful de sare și asigură-te că ai omogenizat compoziția perfect. Opțional, pentru un plus de gust și culoare poți lua câteva linguri din această compoziție pe care să le amesteci cu cacao; urmând să îmbini cele două compoziții în tavă.
Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt toarnă prima parte a compoziției intr-un strat de 2,5 cm. Peste aceasta pune bucățelele de rahat și presară nucă măcinată. Continuă cu restul compoziției. La final, adaugă partea de compoziție cu cacao. Pune totul la cuptorul încins la 180 de grade pentru 40 de minute. Cu o scobitoare verifică dacă prăjitura este coapta și în interior după expirarea timpului. Acest chec poate fi servit cald, rece și mai ales, poate fi păstrat la frigider până la 5 zile.