Cu toții știm mirosul îmbietor al unei plăcinte proaspăt scoase din cuptor. Nimeni nu îi poate rezista, iar puțini sunt cei care se pot opri după prima felie. Așa că pentru rețeta de astăzi venim cu o propunere care cu siguranță îți va satisface papilele gustativ. O plăcintă cu caren exact așa cum trebuie. Crocantă, delicioasă și cu o savoare aparte.
Rețeta de plăcintă cu carne este una simplă. Ai nevoie de doar câteva ingrediente și puțină răbdare. Rezultatul este unul delicios, care îi va satisface și pe cei mai mofturoși de la masă. Plăcinta cu carne este gustarea care iese în evidență la o masă mare, sau reprezintă o variantă de cină gustoasă și ușor de preparat. Cert este că toți cei de la masă te vor lăuda pentru acest preparat.
Ingrediente
Aluat
- 450 gr faină albă (tip BL55)
- 300 ml apă
- 1 linguriță rasă sare
- 4 linguri untură topită (opțional)
- ulei
Umplutură
- 350 gr carne tocată (de vită/vițel sau mixtă vită-porc)
- 1 ceapa mică
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță boia dulce
- 1/2 linguriță piper negru
- 1/4 linguriță chimion măcinat
- 2 prize scorțișoară măcinată
- 1 lingură pastă de ardei dulce
- 1 ou mic
- 2 linguri ulei
Mod de preparare
Începem cu umplutura plăcintei așa că primul pas este să călim ceapa tocată mărunt până se înmoaie. Apoi peste ceapă se adaugă carnea și se ține pe foc până își schimbă culoarea. Apoi se ia tigaia de pe foc și se adaugă condimentele și pasta de ardei. Carnea se lasă la răcit, iar apoi se adaugă oul bătut, care se încorporează ușor.
Pentru aluat avem nevoie de un bol larg în care se pune făina. Se face o gaură în mijloc și se adăugă apa și sarea. Apoi făina se trage de pe margine în apă și se amestecă până când toată făina este absorbită. Mai apoi se frământă aluatul timp de 10 minute. Se obține un aluat elastic și nelipicios.
Aluatul se împarte în patru bucăți. Fiecare bucată se întinde sub formă de disc cu diametru de cca 10 cm. Într-un vas se pune untura topită sau ulei, discurile de aluat se pun în grăsime unul peste altul și se completează cu ulei până acestea sunt acoperite. Aluatul se lasă așa timp de 30 de minute.
Apoi fiecare bucată de aluat se întinde până obțineți o foaie subțire, aproape transparentă. Fiecare se umple pe latura lungă cu ¼ din umplutură. Apoi se rulează, iar ruloul se așează sub formă de melc în tavă. La fel se procedează cu fiecare bucată de aluat. Fiecare rulou se așează în continuarea celuilalt, iar la final se va obține un melc mare.
După ce ați format melcul, totul merge la cuptor la 220 grade timp de 25 de minute. După ce plăcinta se rumenește frumos este scoasă din cuptor și se lasă la răcit. Se poate servi călduță sau rece și merge perfect cu un sos de iaurt.
Poftă bună!