Cozonacul Baigli este originar din bucătăria ungurească și are aceeași aromă inconfundabilă precum cel tradițional românesc.
Acesta are însă în compoziție mai puțina drojdie și un timp mai redus de preparare. Totodată, Baigli are mai degrabă aspectul unei rulade decât al unui cozonac, însă denumirea i-a fost atribuită în gastronomia veche a ungurilor. Pentru a-l pregăti ai nevoie de aproximativ aceleași ingrediente precum în cazul unui cozonac clasic.
Baigli aromat și rapid de preparat;
– 1 kilogram de făînă;
-300 grame unt;
-4 gălbenușuri;
-7 grame drojdie uscată;
– 200 grame zahăr tos;
– 2 linguri de smântână;
– coajă rasă de lămâie;
-coajă rasă de portocală;
-nuca măcinată /mac ( după gust )
Mod de preparare:
Făina cernută în prealabil trebuie să fie la temperatura camerei. Peste aceasta se adaugă zahărul zahărul tos și cel vanilat împreună celelalte arome. De asemenea, drojdia alături de untul topit și de smântână. Toarnă apoi și restul ingredientelor și începe să amesteci. Nu va fi necesară o frământare îndelungată precum în cazul cozonacului românesc. Totuși trebuie să împachetezi aluatul de câteva ori.
După 30 de minute în care a stat la crescut, poți trece la pasul în care formezi cozonacul unguresc. Întinde o foaie de aproximativ 0,5 cm pe care presărați umplutură constant în nuca măcinată ( o puteți face o crema alături de două albușuri bătute spumă 0 sau o puteți întinde că aatare. Rulează apoi în formă de cozonac și puneți totul în tavă.
Cozonacul trebuie să stea la cuptorul încins la 180 de grade minim 25 de minute. Timpul de coacere este în mod cert unul mult mai mic decât în cazul cozonacului clasic.
La capitolul arome și umplutură poți adapta rețeta în funcție de preferințele celor dragi. În ungurime, Baigli are umplutura de nucă sau mac.
Îl poți însă umple cu rahat, fistic și chiar cu halva. Se păstrează la rece o perioadă îndelungată, având la baza cu aluat gras cu smântână și unt.