Salata de vinete este unul dintre preparatele preferate de români în sezonul cald. Rețeta este gustoasă și se așează perfect la masă, în timpul verii. Însă, nu mereu salata iese la fel de delicioasă pe cât am vrea și asta pentru că multe dintre gospodine omit un pas important. Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul unei salate de vinete perfecte.
În urmă cu mulți ani, chiar în adolescență, chef Florin Dumitrescu și-a început cariera de bucătar. Acum este un expert în arta culinară, iar unul dintre preparatele pe care le pregătea la început de carieră era salata de vinete. Celebrul chef a mărturisit că prepara zilnic 40 de kilograme de salată, așa că nu e de mirare că acum știe rețeta la perfecție și nu dă niciodată greși.
„La începutul meseriei de bucătar am avut o perioadă în care făceam 30-40 de kg de vinete zilnic. Evident, le făceam pe grătar, le scurgeam în sita de plastic. Le tocam de mână cu un satâr de lemn și nu le puneam decât lângă roșii proaspete și pâine prăjită. Doamne, câte vinete am reușit să coc în perioada aceea! Și astăzi, dacă simt miros de vinete coapte, nu îmi amintesc decât de diminețile în care porneam grătarul și mă apucam să coc vinete.”, a declarat Florin Dumitrescu.
Secretul lui Florin Dumitrescu
Pentru iubitorii de salată de vinete, chef Florin Dumitrescu a oferit rețeta și a dezvăluit și trucul secret ce conduce la un gust desăvârșit. Se pare că marii dușmani ai salatei de vinete sunt vasele de metal. Dacă salată se pregătește într-un astfel de vas legumele vor oxida și își vor pierde mult din gust. De asemenea, vinetele nu trebuie niciodată tăiate cu un cuțit metalic, mereu se folosește unul de leme sau plastic.
Ingrediente:
- 2 kg vinete
- sare și piper
- 3 cepe
- 450 ml ulei
Vinetele se așează pe grătarul încins și se lasă până în momentul în care încep să pocnească. Mai apoi se curăță de coajă și se lasă la scurs într-un vas de plastic ori din lemn. Apoi se toacă vinetele mărunt pe un tocător din lemn sau plastic și se amestecă cu ceapa tăiată foarte mărunt. Următorul pas este încorporare uleiului. Trebuie amestecat foarte bine cu o lingură din lemn în timp ce se toarnă ulei în fir subțire. La final, se adaugă sarea și piperul și se lasă la rece.