În mod cert când vine vorba despre „dulcele” sau gustărica oferită juniorului, fiecare mămică are câteva reguli clare. De cele mai multe ori fructele sau introducerea lor în preparatele pregătite în casă sunt variantele perfecte pentru gustarea bebelușilor. Este important să știi că nu va fi nevoie să introduci în alimentația copilului tău gustarea mai devreme de 8 luni. Mesele principale ale zilei în număr de 3 ar trebui să fie suficiente pentru a-i oferi numărul echilibrat de nutrienți.
Pentru copii mai mari de 12 luni poți opta pentru sufleurile cu fructe. Moi și delicioase, acestea vor fi savurate din plin!
Sufleu de portocale
-lapte 200 ml;
-vanilie baton (zahăr vanilat 2 plicuri);
-unt 30 g;
-ouă 6 buc;
-zahăr tos 100 g, zahăr
– făină de migdale 25 g(
-coaja rasă de portocală.
Laptele, făina, zahărul tos, 10 g unt, 3 gălbenuşuri şi vanilia (zahărul vanilat) se pun pe foc şi se amestecă până se îngroaşă; se răcoreşte puţin şi se adaugă şi celelalte 3 gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă tare şi se amestecă cu compoziţia, cât aceasta este călduţă încă. Peste compoziție se adaugă coaja rasă de portocală. Se toarnă într-un vas uns cu unt şi se dă la cuptor, la foc moderat, cu 15 min înainte de servire. Rețeta poate fi realizată și cu coaja rasă de lămâie.
Sufleu de căpșuni
-Căpşuni 400 g;
-zahăr 100 g ( se poate folosi green sugar sau sirop de agave/arțar);
-albuşuri 3 buc;
-vanilie 1/8 baton (zahăr vanilat 1/2 plic);
-unt 10 g.
-lămâie 1/4 buc, eventual frişca 50 g.
Căpșunile curăţate de cozi şi spălate se storc puţin şi se pun la foc într-un vas cu 75 g zahăr şi cu vanilia (zahărul vanilat). Se amestecă până scad, apoi se iau de pe foc. Albuşurile se bat spumă tare şi se amestecă cu căpşunele şi cu zeama de lămâie. Se pune compoziţia într-un vas cu unt şi se dă la cuptor cu 15-20 min înainte de servire. Se serveşte pudrat cu restul de zahăr şi, eventual, cu frişca bătută spumă.
Atenție! Considerate fructe din sfera celor care pot declanșa alergii, căpșunile se introduc în alimentație treptat, după 8 luni.