Ingrediente cartofi piure pufos
cartofi albi (măcar 6-8 cartofi potriviți)
ulei de floarea soarelui (2-6 linguri)
lapte dulce
sare după gust
Preparare
Cartofii albi sunt cei potriviți, însă e bine că aceștia să nu fie făinoși. E acea senzație după ce i-am curățat, la spălat, cartofii lasă un praf asemănător cu făină. De asemenea, nu sunt buni nici cartofii care rămân tari la fiert sau cei prea dulci, semn că au fost înghețați.
Optează pentru niște cartofi proaspeți, care să nu fie deshidratați, albi. Curăță-i de coajă, spală-i bine, taie-i cubulețe și pune-i la fiert cu apă suficientă (în oală e bine să fie măcar 3 degete de apă peste nivelul cartofilor) și sare
Imediat ce s-au fiert bine (atunci când înfigi în ei furculiță cartofii se rup) îi scurgi de apă și îi pasezi cu țelul special pentru păsat cartofi. Nu lasă cartofii în apă după ce s-au fiert, pentru că vor deveni asemenea unui cauciuc. După ce i-ai pisat bine, adaugă puțin ulei și puțin lapte și amestecă bine cu lingură de lemn. Nu adaugă foarte mult ulei, pentru că nu vor mai fi la fel de pufoși. Adaugă lapte, însă, și amestecă mereu, până când obții consistentă dorită.
La final, dacă e cazul, mai adaugă sare și amestecă bine.
Rețetă de pui în lapte, creată de Jamie Oliver
Friptură de pui gătită în lapte
- 1 pui
- 500 ml lapte
- 10 căței de usturoi cu tot cu coajă
- coaja rasă de la 2 lămâi
- 1 mână frunze de salvie
- 1/2 bețișor scorțișoară- doar dacă vrem
- piper negru măcinat și sare
-
Se preîncălzește cuptorul la aproximativ 190 de grade.
-
Puiul se condimentează bine și se prăjește ușor în ulei de măsline. Întoarce-l pe toate părțile până când prinde o culoare rumen-aurie. În mod ideal, se folosește un recipient doar un pic mai mare decât puiul, ca să nu se piardă din nivelul sosului.
-
După ce s-a prăjit, puiul se scoate pe o farfurie. Aruncă uleiul din recipient, dar atenție: acesta (recipientul) nu trebuie spălat.
-
Pune puiul înapoi în oală și adaugă și restul de ingrediente. Dă tava la cuptor timp de o oră și jumătate. Din când în când, mai stropește puiul cu sosul din oală. Coaja de lămâie ar trebui să 'taie' laptele, transformându-l într-un sos delicios, cum nu ai mai gustat vreodată.
-
Se servește cu piure de cartofi