Un sos alb care poate fi folosit pentru paste sau poate fi mâncat cu mămăligă. Putem pune alături un orez fiert cu legume sau chiar legume făcute la cuptor, cartofi cu unt, usturoi și unt.
Ingrediente: 1 kg cartofi albi, 1 legătură de pătrunjel verde sau mărar, 120 g unt cu 82 % grăsime, sare, 2-4 căței de usturoi și 4-5 linguri de smântână.
Mod de preparare
Cartofii în coajă se spală bine până rămâne coajă curate,apoi s epun la fiert cu tot cu coajă în apă cu sare. Se fierb bine, apoi după ce sunt suficient de fierți se scurge apă în care au fiert, se lasă puțin la răcorit și se decojesc. Se toacă cubulețe, sau dacă folosiți cartofi mici îi puteți lasă întregi.
Rețetă Ciuperci cu smântână și pulpe de pui
- 2-3 linguri unt sau ulei
- 1 ceapă
- 1 ardei gras roșu
- 500 g ciuperci champignon
- 8 pulpițe de pui
- 1 căniță vin alb
- 2 fire ceapă verde
- 3-4 căței de usturoi
- 200 ml smântână dulce
- 2 linguri pătrunjel verde tocat
- sare, piper măcinat
-
Ceapatocată cubulețe se pune în untul sau uleiul încins să se caleașcă. Se adaugăardeiul tăiat cubulețe și se amestecă din când în când.
-
Ciupercile spălate și curățate se toacăcubulețe sau se feliază, după preferință, apoi se pun și ele în cratiță și secălesc 10 minute.
-
Sespală și se curăță bine pulpele, apoi se opăresc câteva minute în apa fiartă cusare.
-
Se scot cu o paleta și se adaugă peste legumeîmpreună cu vinul care trebuie să fie la temperatura camerei.
-
Se acoperă și se lasă să fiarbă înăbușitpentru un sfert de ora.
-
Ceapa verde se taie felii, iar usturoiul sezdrobește, după care se adaugă la mâncărică împreună cu smântână dulce.
-
Se condimentează și se mai lasă să fiarbă cam10 minute sau până este fiartă carnea. La sfârșit adăugăm verdeață tocată șiamestecăm bine.