Batalul este un berbec castrat în scopul îmbunătăţirii calităţii cărnii şi a lânii
Ciorbă de batal cu legume
Ciorbă din carne de berbecuț cu legume, acrită cu borș
- 600 g carne de berbec
- 60 g ceapă
- 2-3 morcovi potriviți
- 1 țelină mică
- 1 ardei gras
- 4-5 cartofi
- 1 varză mică
- 100 g roșii proaspete sau în bulion
- o lingură de pastă de tomate
- borș sau sare de lămâie după gust
- o legătură mică de pătrunjel sau leuștean.
-
Carnea de berbec se spală, se porționează, se opărește timp de 2-3 minute în apă clocotită, după care se scoate și se pune la fiert în apă rece. Se spumează și se fierbe, până ce carnea este pe jumătate fiartă. Se adaugă puțină sare.
-
Ceapa se taie mărunt, iar morcovul, țelină și albitură se taie cubulețe.
-
Se pun la fiert în ciorbă, iar după 5-6 minute se adaugă varză tăiată careuri, ardeiul gras tăiat mărunt și cartofii tăiați cubulețe.
-
Când toate ingredientele sunt pătrunse, se adaugă roșiile decojite și tăiate cubulețe și pastă de roșii diluată cu puțină zeamă de la ciorbă, se adaugă borșul sau sarea de lămâie. Se mai lasă 10-15 minute la foc potrivit.
-
Se potrivește gustul cu sare, înainte de servire se adaugă pătrunjel sau leuștean spălat și tocat mărunt.