Grișul cu lapte este în mod cert unul dintre preparatele pe care copiii le adoră. Generațiile mamelor, a bunicilor și a străbunicilor preferau această variantă de a le asigura o masă hrănitoare copiilor. În timp, au fost elaborate rețete variate având la bază aceleași ingrediente prezentate însă sub o altă formă.
Procesul de diversificare pornește treptate și trebuie să conțină ingrediente fără alergeni.
Diversificare – crochete de gris cu sote de morcov
Este deja cunoscut faptul că morcovul are un conținut ridicat de vitamina A. Aceasta are un rol important în îmbunătățirea vederii. De asemenea, delicioasa legumă preferată și de personajele de desen animat pe care copiii le îndrăgesc are și beta caroten. Acesta are un rol deosebit de important în creșterea imunității.
De altfel morcovul este recomandat de pediatrii ca fiind prima legumă pe care să i-o oferi copilului tău.
Pentru această rețetă ai nevoie de:
-Gris 60 g;
-lapte 500 ml;
-zahăr 40 g;
-sare 4-6 g;
-ou 1 buc;
-pesmet 40 g;
-morcov 500 g;
-ulei 100 ml.
În laptele care clocoteşte, cu 1/2 din cantitatea de zahăr, se toarnă grisul „în ploaie”. Se amestecă încontinuu până se îngroaşă, ca o pastă. Compoziţiei fierbinţi şi se adaugă oul, amestecând bine cu telul. Se tapetează o tavă udată cu compoziţia de gris, întinzându-se într-un strat de circa 2 cm grosime, cu o paletă lată, umedă şi se dă la rece; apoi se porţionează, iar crochetele obţ’nute, tăvălite prin pesmet, se prăjesc în 15 ml ulei bine încins.
Separat, morcovii, curăţaţi şi spălaţi, se taie în rondele sau se rad pe răzătoarea mare şi se înăbuşă într-o crăticioară cu restul de ulei, sare şi 20 g zahăr, la foc mic, fără să se mai adauge apă. Se amestecă uşor cu o furculiţă, ca să nu se ardă şi, când sunt gata, se pun peste crochetele prăjite.
Aceste crochete de gris se pot servi şi simple, fără soteu de morcovi. Vor reprezenta o masă ideală pentru copiii care preferă bucățelele de mâncare.
Numărul de calorii pentru o porție este de 180 de calorii.
Nu uita că este esențial ca pentru o diversificare corectă să iei totul treptat în ceea ce îl privește pe bebelușul tău.