Legenda spune că puiul a fost descoperit pe marginea drumului, la începutul secolului V î.Hr., în Grecia. Generalul atenian Temistocle,în drumul său spre forţele persane, s-a oprit brusc pentru a privi cum se bat doi cocoşi, spunându-le soldaţilor săi:
„Iată, ei nu se luptă pentru zeii lor, pentru monumentele strămoşilor lor, pentru glorie, pentru libertate sau pentru protecţia copiilor lor, ci doar pentru că unul nu vrea să cedeze în faţa ceiluilalt.”
Cu spiritele pline de un nou suflu de vitejie, grecii au pornit cu avânt spre distrugerea invadatorului şi apărarea civilizaţiei lor. Din mitologie până în tigăile şi cuptoarele moderne, puiul a avut o istorie plină de spectacol.
Pui la cuptor cu usturoi și măsline
Combinația dintre pui și usturoi face mereu ca totul să pară mai mult decât delicios
- 5 pulpe inferioare de pui
- 1 lingură salsa de măsline verzi
- 2-3 linguri ulei (de măsline sau floarea soarelui)
-
Pulpele se șterg cu servețele să fie uscate, apoi se presară cu sare, piper negru și turmeric. Se picură puțin ulei sise masează să se acopere de condimente.
-
Se așează pulpele într-o tavă termorezistentă care să le cuprindă cât mai bine, să nu fie spațiu mare între ele. Se adaugă 3 linguri de apă în tavă și se dau la cuptor la 200C până sunt făcute și rumene (cca 40-45 minute).
-
Piureul de fasole se face cu un blender în care punem fasolea, uleiul, 50 ml de apă unde a fiert fasolea, se adaugă sare și piper după gust. Consitența obținută trebuie să la fel cu cea a unui piure de cartofi.
-
Când pulpele sunt gata, scoateți tava din cuptor. Adăugați usturoiul strivit și amestecați cu pulpele și sosul din tava.