Mujdei de usturoi, rețetele se schimbă în funcție de preferințe:
Ingrediente
- Usturoi
- apă
- sare
- ulei
Opțional: oțet, zeamă de lămâie
Variațiuni:
- smântână
- iaurt
- roșii coapte
- ardei iute
- pătrunjel verde
- cimbru
Varianta clasică: într-un bol punem usturoiul dat prin presă și îl frecăm cu sarea grunjoasă. Se freacă în jur de 5 minute, după care se adaugă și uleiul în 3-4 tranșe. În poză puteți observă cum arată după ce s-a încorporat o parte din ulei: începe să se albească, să se facă că o spumă.
După ce s-a încorporat tot uleiul (puteți adaugă și mai mult ulei dacă va place însă mie această mi se pare proporția ideală) puteți să adăugați apă minerală sau supă rece de vită.
Mujdei picant de usturoi
Usturoiul se dă prin presă, apoi se amestecă cu sarea și se freacă într-un bol până ce devine spumos. Adăugăm uleiul treptat, din 4-5 tranșe și frecăm în continuare . După ce s-a adăugat uleiul se adaugă și paprica iute și dulce, piperul. Dacă aveți ardei iute proaspăt este bine să-i testați gradul de iuțeala înainte de a-l tocă și pune în amestec.
Mujdei cu roșii coapte
- Roșiile se coc un pic pe jar. Eu am pus 3 roșii cherry pe un bat de frigăruie pentru că așa nu se rostogolesc și se întorc mai ușor pe toate părțile.
- În câteva minute roșiile cherry sunt gata. Dacă folosiți roșii obișnuite, puteți să le lăsați mai mult, până se înmoaie un pic. După ce ați scos roșiile de pe foc le lăsați 2-3 minute sa se răcească sa nu va ardeți la degete, apoi se curată cu ușurință de coajă.
- Din cuțit tocați roșiile mărunt de tot și le amestecați cu usturoiul și cu sarea grunjoasă, fără să frecați că la mujdeiul clasic . Se adaugă apoi uleiul și se mai amesteca ușor.
- Câteva frunzulițe de cimbru proaspăt fac minuni cu acest sos! Acum e momentul să-l puneți și pe el. Puteți schimbă cimbrul cu busuioc verde și veți obține un alt sos foarte gustos.
- Dacă nu aveți roșii, puneți bulion sau suc de roșii (eventual pasată la carton). În final se adaugă și apă minerală, nu foarte multă dacă roșiile sunt suficient de zemoase. Vara, când avem roșii zemoase și dulci, nici nu mai pun apă minerală deloc.
Pui la ceaun cu bere
Carne de pui fragedă făcut într-un stil străvechi
- 1 pui
- 1 legătură pătrunjel
- 1 căpățână usturoi
- 1 ceapă
- 1 ardei
- boia
- cimbru
- 100 ml ulei
- 200 ml bere blondă
- 70 g unt
- sare și piper
-
Spălați puiul, tăiați-l în bucățele medii și tamponați-l ușor să seusuce.
-
Într-un castron mediu îl condimentăm cu sos de soia, sare, piper și boia (și cimbru, dacă alegeți să puneți). Lăsăm la rece o oră.
-
Tăiem solzișori ceapa și ardeiul. Încingem ceaunul, punem uleiul și untul. Scoatem din frigider puiul și îl adăugăm în ceaun. Lăsăm să se rumenească timp de 10 minute, la foc mic, cu capacul pus. După cele 10 minute amestecăm și adăugăm berea (alcoolul din ea se evaporă, dar carnea rămâne fragedă), ceapa și ardeiul.
-
Urmează alte 10 minute în care carnea trebuie să stea la foc mic,pentru a se întrepătrunde aromele. Amestecați și adăugați căpățâna de usturoi –jumătate pisată, jumătate tăiată în bucăți. Amestecăm, acoperim și mai lăsăm pe foc 1-2 minute. Mărunțim pătrunjelul, îl presărăm peste bucățile de carne și închidem focul, lăsând ceaunul acolo cu capacul pus, cel puțin 5 minute până la servire.