Prăjitura Viena
prăjitură cu două blaturi
Ingrediente blat I
- 200 grame de făină
- 140 grame de margarină
- 70 grame de zahăr pudră
- 2 ouă întregi
- 1 plic de vanilie
- 1 linguriță de bicarbonat
- –coajă și zeamă de lămâie
- 1 borcan de gem de caise
Ingrediente blat II
- 6 ouă
- 250 grame zahăr
- 250 grame nuca măcinată
Ingrediente cremă
- 3 ouă întregi
- 150 grame zahăr
- 4 linguri de cacao
- 4-5 linguri de cafea fiartă concentrată
- 250 grame unt
Preparare blat I la prăjitura Felii de Viena
-
Se amestecă margarina înmuiată la temperatura camerei cu zahărul pudră. Se adaugă ouăle, vanilia , coajă de lămâie și bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie. Apoi se pune făină și se amestecă până la omogenizarea completă
-
Rezultă un aluat mai moale care se va întinde într-otavă unsă și tapetata cu făină sau cu hârtie de copt. Peste aluat se întinde dulceața.
Preparare blat II
-
Albușurile se bat spumă cu zahărul până se întăresc și se țin bine pe tel. Se adaugă pe rând gălbenușurile și apoi nuca măcinată.
-
Se amestecă încet , mai mult prin răsturnare. Compoziția cu nuca se toarnă în tavă peste foaia cu dulceață și se nivelează. Tavă se dala cuptor la foc potrivit, iar după ce prăjitură s-a copt se scoate și se lasă să se răcească. Între timp pregătiți crema.
Preparare cremă
-
Se amestecă ouăle cu zahărul, cacaoa și cafeaua. Se fierbe pe aburi la foc mic, amestecând încontinuu că să nu se prindă de vas. Se fierbe până ce crema se îngroașă.
-
După ce crema se îngroașă se lasă la răcit și apoi se amestecă cu untul frecat spumă.
Crema se întinde peste prăjitură , iar deasupra se ornează cu ciocolată neagră și albă rasă.