Reclamă

Prăjitura Jerbo sau Greta Garbo

Prăjitură cu ciocolată

Foi

  • 600 de grame de făină
  • 125 de grame de untură de porc sau 250 de grame de untură, dacă nu veți folosi deloc unt
  • 100 de grame de zahăr
  • 1 ou
  • 2 gălbenușuri
  • 100 de ml. de lapte (posibil să mai fie nevoie de încă 50 de ml, în funcție de calitatea făinii dar și de dimensiunea ouălo
  • 20 de grame de drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie uscată
  • coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă)

Umplutură

  • 1 borcan de gem de caise (370 de ml.)
  • 300 de grame de nucă măcinată
  • 200 de grame de zahăr
  • 1 plic de zahăr vanilat

Glazura

  • 150 de grame de zahăr
  • 50 de grame de cacao
  • 50 de grame de unt
  • 50 ml. apă
  1. Punem drojdia într-un castronel și o frecăm cu 1 lingură de zahăr (din cantitatea totală recomandată pentru foi) până se lichefiază. Dizolvăm cu 3 linguri de lapte călduț și lăsăm drojdia deoparte.

  2. Oul întreg și cele două gălbenușuri le batem cu restul de zahăr pentru foi și praful de sare.

  3. Într-un castron încăpător punem făina, coaja rasă de lămâie, untul și/sau untura și frământăm doar până grăsimea se impregnează în făină, căpătând un aspect nisipos. Adăugăm ouăle bătute cu zahărul și sarea, apoi drojdia, la care adăugăm și restul de lapte (până la 100 ml.).

  4. Frământăm până obținem un aluat potrivit, care se adună într-o minge netedă, unsuroasă la atingere dar care este totuși destul de elastic. Poate fi nevoie să se adauge 50 ml. de lapte în plus, pe care îl vom adăuga lingură cu lingură, nu prea mult deodată.

  5.  Punem aluatul pe planul de lucru și în modelăm într-o minge, apoi în tăiem în 4 bucăți egale (cel mai bine e să cântărim, ca să avem foi perfect egale).

  6.  Se amestecă nuca măcinată cu cele 200 de grame de zahăr și cu zahărul vanilat.

  7. Se presară planul de lucru cu făină și se întinde cu ajutorul sucitorului o foaie dreptunghiulară cu dimensiuni apropiate de ale tăvii. Se rulează foaia pe sucitor și se ridică ajutându-ne de acesta, apoi se poziționează sucitorul deasupra tăvii (în prelabi unsă cu puțin unt sau căptușită cu hârtie de copt). Se derulează foaia de pe sucitor și se lasă să cadă la locul ei, în tavă.

  8.  Se întinde într-un strat uniform 1/3 din gem și se presară cu 1/3 din nuca măcinată cu zahăr. Se uniformizează nuca într-un strat cu grosime egală.

  9. Se întinde a doua foaie și se transferă în tavă, peste umplutură, identic cum am explicat la pasul 6. Se presează ușor cu palmele, ca să adere foaia de umplutura de dedesubt și se continuă identic cum am explicat la pasul 7. Se procedează la fel cu cea de-a treia foaie, deasupra căreia vom repartiza umplutura rămasă.

  10. Se întinde ultima bucată de aluat și se transferă foaia în tavă, acoperind bine umplutura. Se presează ușor cu palmele apoi se înțeapă din loc în loc cu un bețișor pentru frigărui (mama avea un ac lung, metalic), pătrunzând prin toate straturile. Se acoperă tava cu un șervet de bucătărie împăturit în două și se lasă să dospească timp de 60 de minute.

  11. . Când trec primele 45 de minute din timpul de dospire, se aprinde cuptorul și se fixează la 170 de grade Celsius. După ce prăjitura a dospit, se dă la copt, la o înălțime medie, și se va coace timp de 1 oră.

  12.  După trecerea primelor 45 de minute din timpul de coacere, ne apucăm de glazură: punem într-o crăticioară zahărul, cacaoa și apa, omogenizăm și fierbem totul până se îngroașă și începe să fiarbă cu bulbuci mari. Adăugăm untul și mai fierbem până ce compoziția are consistența unui aluat de clătite mai grosuț, care îmbracă perfect lingura. Se poate pregăti, în locul glazurii de cacao, o glazură de ciocolată.

  13.  Scoatem prăjitura din cuptor și, cât e fierbinte, turnăm deasupra ei glazura, întinzând-o repede cu un cuțit. Lăsăm prăjitura să se răcească bine și glazura să se întărească, doar după aceea o vom porționa. Pentru a obține porții frumoase, se decupează mai întâi marginile, apoi prăjitura se măsoară și se calculează exact dimensiunea bucăților, marcându-le cu cuțitul, abia apoi o vom porționa.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro