Prăjitură cu prune răsturnată, rețeta lui Jamie Oliver
Prăjitură cu fructe caramelizate
- 160 g unt uşor topit
- 255 g zahăr
- 10 prune fără sâmburi tăiate în două
- 4 ouă potrivite
- 100 g făină
- 40 g mălai
- 10 g cacao
- 50 g ciocolată neagră
-
Preîncălzeşte cuptorul la aproximativ 180 de grade Celsius.
-
50 de grame de unt se pun într-o tigaie cu diametrul de 20 de centimetri (tigaia trebuie sa fie rezistentă la cuptor). Unt se topeşte la foc mic, apoi se adaugă 100 grame zahăr şi o lingură de apă şi se mai lasă pe foc 5 minute sau până când se obţine un caramel onctuos.
-
Se adaugă prunele şi se amestecă uşor aşa încât să fie îmbrăcate în caramel. Apoi se ia tigaia de pe foc.
-
Într-un bol mare se amestecă untul rămas şi zahărul şi se bat bine cu o lingură de lemn. Când s-a format o cremă uşoară, se adaugă gălbenuşurile de ou,rând pe rând, amestecând bine după fiecare. Apoi se adaugă cu grijă făina,mălaiul şi cacao.
-
Într-un alt bol uscat se bat albuşurile de ou până se întăresc. Se adaugă albuşurile peste compoziţia precedentă amestecând uşor.
-
Apoi totul se pune peste prune. La final se adaugă ciocolata ruptă în bucăţi mici. Pune totul la cuptor pentru aproximativ 40 de minute.