Cu siguranță nu ai auzit despre prăjitura cu bulion. Foarte puține gospodine știu deja de ea, așa că e foarte puțin probabil s-o fi preparat deja prea multe băcătărese. Pentru multe poate sună ciudat sau vă întrebați dacă nu cumva are un gust neplăcut această prăjitură. În realitate, însă, este un adevărat deliciu.
E o prăjitură ieftină, dar care poate fi extrem de gustoasă. Dacă vei adăuga arome și ingrediente de calitate, totul va ieși spectaculos. Din perspectiva bucătarilor iscusiți, această rețetă ar trebui să se încadreze la preparatele de post. Datorită anumitor ingrediente vegetale și lipsei de prea mulți îndulcitori, prăjitura poate fi consumată cu lejeritate în toate perioade de post din an.
Ingredientele necesare pentru prăjitura cu bulion
Pentru prepararea foilor aveți nevoie de:
- 150 de ml de bulion de roșii
- 75 ml. apă rece
- 150 ml. ulei de floarea soarelui
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 130 de grame de zahăr pudră
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 3 grame de amoniac pentru prăjituri
- 375 de grame de făină
Pentru crema de gris, sunt necesare:
- 250 gr. lapte de migdale (sau de nuci, de cocos, de soia)
- 60 de grame de gris de grâu
- 1 praf de sare
- coaja rasă de la 1 lămâie
- zeama de la ½ de lămâie
- 120 de grame de zahăr
- 1 lingură extract de vanilie
- 120 de grame de unt de cocos
În plus, mai aveți nevoie de 280 de grame de gem consistent, acrișor și zahăr pudră pentru finisat.
Mod de preparare
Puneți într-un castron bulionul, zahărul pudră/vanilat ș coaja rasă de lămâie. Cuptorul trebuie setat la 190 de grade Celsius. Amestecați ingredientele, adăugați uleiul si amestecați în continuare. Adăugați amoniacul, apoi se adaugă treptat făina și se amestecă cu lingura. Aluatul se ia la frământat. Împarte aluatul în 4 foi și întinde-le cu ajutorul unui sucitor. Perforați foile cu furculița din loc în loc, apoi coaceți-le pe rând la temperatura setată, timp de 15 minute.
Pentru cremă, puneți laptele la foc împreună cu zahărul și sarea. Când ajunge în punctul de fierbere, adaugă grisul în ploaie, apoi amestecă constant. Adaugă vanilia și coaja rasă de lămâie și continuă să amesteci bine. La final adaugă zeama de lămâie pentru a se omogeniza mai bine.
După ce s-a răcit, adaugă untul și mixează până când obții o cremă omogenă. Întinde crema pe prima foaie, apoi pune una cu bulion. Presează-le cu palmele și întinde un strat de gem. Continuă cu încă o foaie, apoi cu cremă și se finalizează cu ultima foaie. Presar-o cu zahăr pudră!