Prăjitura poema
Prăjitură cu blat de pandișpan, cremă de ciocolată, ornată cu frișcă
Pentru blat:
- 1 ou
- 200 gr zahăr
- 200 ml lapte
- 25 ml ulei
- 300 gr făină
- 2 linguri cacao
- 1 linguriță praf copt
Pentru sirop
- 300 ml apă
- 200 gr zahăr
Pentru glazură:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 200 ml smântână pt frișcă
- 2 linguri ulei
Pentru crema ganache:
- 300 gr ciocolată
- 300 ml smântână pt frișcă
- esență rom
Pentru decor:
- 300 ml smântână dulce pt frișcă
- esență portocale (opțional)
- 3 linguri glazură
Blat
-
Mixăm oul cu zahărul până se topește zahărul și amestecul devine cremos. (dacă ouăle sunt foarte mici puneți două ouă) Adăugăm uleiul și laptele.
-
Punem apoi făină, cacao și praful de copt și mixam până la omogenizare. Turnăm amestecul în tava tapetată cu hârtie de copt. (dimensiuni tavă 32*35)
-
Coacem în cuptorul preîncălzit, la 180 grade folosind funcția de ventilație circa 30 minute. Cel mai sigur este să faceți testul scobitorii. Lăsăm să se răcească apoi scoatem prăjitură pe un platou.
Siropul
-
Caramelizăm zahărul (fără să îl ardem fiindcă va deveni amar) și când zahărul este caramelizat adăugăm apă cu atenție să nu ne rânim fiindcă va bolborosi caramelul și e posibil să sară picături fierbinți.
-
În acest moment caramelul se întărește și lăsăm vasul pe foc până ce acesta se va topi și vom obține un sirop. Lăsăm siropul puțin să se răcorească și când este călduț îl turnam peste blat.
-
Chiar dacă vi se va părea mult sirop să știți că, după ce va stă câteva ore la frigider nu va mai fi atât de tare însiropată. Cu un cuțit foarte bine ascuțit tăiem blatul în pătrate și le distanțăm puțin că să putem turna glazură pe fiecare in parte.
-
E de preferat să nu le mutați cu mâna ci să folosiți o paleta pentru prăjturi sau pur și simplu o furculița fiindcă fiind bine însiropate sunt foarte fragile.
Glazura
-
puneți ciocolata ruptă bucățele,smântână dulce și uleiul într-un vas la bain marie (deasupra altui vas cu apă clocotită ce se află pe foc) și amestecați până ce este complet topită ciocolată și glazură este fină fără să aibă bucățele de ciocolată prin ea.Păstrăm deoparte 3 linguri de glazură pentru decor.
-
Cu o lingură glazurăm fiecare prăjitură în parte lăsând glazură să cadă ușor pe margini. Dăm la frigider să se întărească glazură.
Crema ganache
-
Începem pregătirea cremei în momentul în care am pus blatul în cuptor. Punem smântână pentru frișcă într-un vas pe foc și o lăsăm până ajunge la punctul de fierbere fără a o lasă însă să fiarbă. Dăm deoparte și adăugăm ciocolată ruptă bucățele (sau dată pe răzătoare) și amestecăm energic până ciocolată este topită complet. Adăugăm romul și omogenizam. Dăm la frigider.
-
Când amestecul de ciocolată s-a întărit mixam compoziția până obținem o crema fină. Dacă vi se pare că amestecul este prea tare și nu se poate mixa puteți adaugă câteva linguri de smântână dulce (puțin câte puțin) Cu ajutorul unui poș sprițăm crema pe fiecare prăjitură în parte.
Decor
-
Mixăm smântână dulce pentru frișcă până devine fermă. Dacă doriți puteți aromatiza frișca cu esență de portocale sau orice aromă va place, sau o puteți lasă simplă. Sprițăm frișca deasupra cremei formând un „moț" de frișcă.
-
Turnăm pe fiecare moț de frișcă puțină glazură de ciocolată. Dacă între timp glazura s-a întărit o încălzim fie pe bain-marie fie la microunde cel mai sigur este să o încălziți la bain-marie.