Porc cu legume în stil chinezesc
Porc cu legume și cu ingrediente foarte accesibile, în stil chinezesc
- 250 gr mușchiuleț de porc ( tăiat medalion cam de 3 cm )
- 1-2 ardei gras (roșu, galben sau portocaliu )
- 120 gr ciuperci king oyster
- 150 g mazăre (dacă găsiți mangetout)
- 2 fire ceapă verde
- 2 căței usturoi
- 2-3 cm ghimbir rădăcina
- 1 ardei chili mic
- 4 lingurițe de amidon
- 4 linguri sos de soia (light)
- 4 linguri ulei de floarea soarelui/rapiță/arahide
- 2 linguri de alcool (vin de orez sau vin alb normal)
- 1 linguriță de zahăr
- 4-5 linguri de ceapă
- frunze de ceapă verde sau coriandru (pentru ornat)
- orez cu bob lung sau tăiței chinezești
-
Marinarea cărnii: Punem carnea într-un castron. Adăugăm peste ea 2 linguri sos de soia light, 1 lingură de alcool chinezesc de gătit, 2 lingurițe de amidon și 1 linguriță de ulei de susan. Amestecăm bine și lăsăm să se marineze timp de 15 minute.
-
Garnitura
Dacă optați pentru tăiței, aceștia se fac foarte repede, dar dacă intenționați să serviți acest porc cu legume în stil chinezesc cu orez, ar fi bine să îl puneți la fiert.
-
Pregătirea legumelor:
Ghimbirul, ceapa (doar partea albă, dacă folosiți ceapă verde), usturoiul și chili (dacă folosiți) se toacă mărunt.
Mazărea mangetout se opărește 2-3 minute în apă sărată clocotită. Se plonjează imediat în apă foarte rece (cu cuburi de gheață) pentru a-i păstra culoarea vibrantă.
Ciupercile și ardeiul gras se taie fâșii. Mazărea opărită și răcită brusc se taie în bucăți potrivite.
-
Sosul preparatului
Într-un recipient punem cele 2 linguri sos de soia rămase, 1 lingură de alcool de gătit, 1 lingură de oțet de orez, 1 linguriță de ulei de susan și 1 linguriță de zahăr. Dizolvăm separat amidonul rămas (2 lingurițe) cu 2-3 linguri de apă rece.
-
Porc cu legume în stil chinezesc, gătirea preparatului
Dacă avem într-o tigaie largă și adâncă, îl încingem pe foc și adăugăm 2 linguri de ulei. După ce se încinge uleiul, adăugăm carnea și gătim bucățile de porc marinate timp de 2 minute pe fiecare parte. După ce s-au rumenit, le scoatem pe o farfurie și le păstrăm deoparte.
Adăugăm imediat în tigaie restul uleiului și călim ceapa, usturoiul, ardeiul chili și ghimbirul. Amestecăm continuu vreo 2 minute și avem mare grijă să nu se ardă ceva, mai ales usturoiul, care ar compromite gustul întregului preparat.
Adăugăm fâșiile de ardei gras și le gătim și pe ele 2 minute, amestecând continuu.
Ciupercile ajung și ele în tigaie. Le sotăm și pe ele cu restul ingredientelor, timp de 2 minute, până încep să se înmoaie puțin.
Adăugăm acum în tigaie carnea de porc, pe care am rumenit-o mai devreme. Călim totul la foc iute încă 2-3 minute, apoi adăugăm în tigaie sosul pregătit mai devreme.
Lăsăm să ajungă din nou la punctul de fierbere și adăugăm mazărea și amidonul dizolvat în apă. Lăsăm porcul cu legume în stil chinezesc pe foc 1 minut, să se îngroașe sosul. Dacă vi se pare prea gros, mai puteți adăuga 1-2 linguri de apă. Adăugați 1 lingură de sos de soia în plus și gustul se va echilibra minunat.