Reclamă

Cele mai îndrăgite deserturi din zona Moldovei se găsesc în Bucovina. Astăzi vă prezentăm reţeta de poale-n brâu, cunoscute drept brânzoaice.

Ingrediente necesare pentru aluat

    • 250 de grame de făină
    • 120 ml. de lapte
    • 12 grame de drojdie proaspătă sau ½ de pachet de drojdie uscată
    • 2 gălbenușuri
    • 40 de grame de unt cu 82% grăsime
    • 40 de grame de zahăr
    • 1 praf de sare
    • coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă)
    • 1 linguriță de extract de vanilie
    • în plus, puțină făină pentru presărat planul de lucru

Ingrediente pentru umplutură:

  • 200 de grame de brânză de vaci grasă, bine scursă de zer
  • 75 de grame de zahăr
  • coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă de la suprafață)
  • 1 lingură de extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură de griș sau pesmet
  • 1 lingură cu vârf de stafide (opțional)
  • 2 gălbenușuri
  • pentru finisarea plăcintelor, 1 gălbenuș amestecat cu 2-3 linguri de lapte
  • zahăr pudră vanilat

Mod de preparare

Pasul 1. Se pune într-un bol drojdia. Se adaugă 1 lingură de zahăr. Se freacă până drojdia se lichefiază. Dacă folosiți drojdia uscată, pur și simplu o dizolvați în puțin lapte călduț.

Pasul 2. Se încălzește laptele împreună cu untul. Se adaugă ce a mai rămas din zahăr şi vanilia.

Pasul 3. Gălbenușurile se freacă bine cu sarea, apoi se diluează cu laptele amestecat cu untul, care trebuie să se fi răcit la o temperatură de 35-36°C. După ce se omogenizează perfect gălbenușurile cu laptele, se adaugă și drojdia activată peste amestecul lichid.

Pasul 4. Se cerne făina într-un castron. Se adaugă coaja de lămâie şi se amestecă bine. Se toarnă lichidele din reţetă şi se amestecă cu o lingură, de preferabil de lemn. Când se îngroaşă, se trece la frământarea aluatului.  Se modelează în formă de bilă și se lasă la crescut în castronul înfoliat, într-un loc călduț, până își dublează volumul.

Pentru umplutură

Pasul 5. Pe perioada cât creşte aluatul, se amestecă brânza de vaci, se scurge de zer înainte,  cu zahărul, coaja de lămâie, vanilia, sarea, grișul sau pesmetul, 2 gălbenușuri și stafidele (dacă le folosiți). Se omogenizează bine și se lasă deoparte.

Pasul 6. Când aluatul este pufos, la fel ca la cozonaci, se presară masa cu făină, se pune compoziţia şi se întined cu făcăleţul. Se taie în pătrăţele cât mai egale.

Pasul 7. Pe fiecare pătrat, se pune la mijloc câte 1 lingură de umplutură. Se adună colțurile opuse ale pătratului deasupra umpluturii și se presează cu putere, lipindu-se bine.

 Pasul 8. Se lasă poalele-n brâu să crească vreo jumătate de oră, aşezate frumos în tavă. Se preîncălzeşte cuptorul la 190 °C, static.

Pasul 9 Se ung brânzoaicele cu o pensulăcu amestecul de gălbenuș și lapte. Se coc în cuptorul preîncins la 190°C, la o înălțime medie, timp de 15-18 minute, până se rumenesc frumos.

Pasul 10. Se scot, se lasă să la răcit şi pudrează cu zahăr pudră vanilat.

Poftă bună!


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro