Povestea plăcintelor este legată de începutul folosirii tehnicii de coacere și de nevoia oamenilor de produse hrănitoare pe care să le poată căra pe parcursul unor călătorii lungi, în special cele desfășurate pe mare. Primele plăcinte reprezentate undeva erau rotunde și erau făcute din făina de grâu, orz sau ovăz, și aveau drept umplutură miere. Aceste galette apar în mormântul faraonului Ramses al II-lea, care a domnit între 1304-1237î.Hr. Totuși există consemnte rețete de plăcinte cu pui în Summer cu aproape 700 de ani mai devreme. Nu știm în schimb cum arătau. Rețeta de plăcinte a fost adoptată și de vechii greci. Se pare că ei au dezvoltat această zonă de patiserie, în ideea că au adăugat grăsime la aluat, trasformându-l din coca brutarului într-un produs mult mai fin. Aceștia făceau dulciuri de mici dimensiuni, pe care le umpleau cu fructe. În pisele de teatru ale lui Aristofan din secolul V în Hr. apar mențiuni cu privire la aceste dulciuri și la faptul că deja patiserul nu mai era același cu brutarul.
Rețetă ardelenească de plăcintă cu brânză
Un desert sau gustare sărată ce te va mulțumi 100%
- 200 g făină
- 3 ouă
- 300 g brânză telemea
- 2 linguri de griș
- 50 g smântână
- 1 pliculeț de zahăr vanilat și puțină sare
-
Se prepară un aluat din făină, un ou și sare, se întinde, se împarte în opt bucăți, care se modelează în formă sferică și se lasă la cald timp de o jumătate de oră.
-
După aceea, se ia o sferă, se întinde pe planșetă, se unge cu ulei, apoi se întinde a doua și se lipește peste prima. Identic se procedează cu celelalte, formându-se patru foi mari.
-
Se dau la rece pentru 20 de minute. Se amestecă telemeaua rasă 2 ouă, smântână și zahăr vanilat.
-
Se întind două foi duble, unse cu ulei, se așterne umplutura, se acoperă cu celelalte două, unse la rândul lo , inclusiv deasupra, așezându-se într-o tavă unsă și ea cu ulei.
-
Se dă la cuptor până se rumenește, 25-30 de minute