Plăcintă creață din Maramureș
Un fel de plăcintă crocantă
Aluat
- kg făină albă 000
- drojdie proaspătă
- aproximativ 400 ml apă
- 1 linguriță sare
Umplutură
- 700 g brânză frământată de oaie
- 300 g brânză dulce de vacă
- 1 legătură de cozi de ceapă verde
- 1 legătură mărar
Compoziția de-afară
- 2 ouă
- 2 de smântână grasă
- 200 ml lapte
- 1 lingură de untură
- ulei pentru prăjit
-
Pentru copt ne trebuie o lespede sau tigaie de fontă și o formă rotundă de lemn cu diametrul aproximativ de 30cm pentru aranjat plăcinta.
-
La început frecăm drojdia cu puțin zahăr, adăugam 100ml apă călduță și o linguriță de făină. Amestecăm bine și lăsăm să crească la cald.
-
Făina o cernem, apoi facem o gaură în mijloc, adăugăm drojdia crescută, sare și puțin câte puțin apă călduță. Frământăm bine aluatul până aproape începe să dospească.
-
Acoperim cu un șervet textil aluatul frământat și îl lăsăm să crească la cald o oră.
-
Până când dospește aluatul ne ocupăm de umplutură. Cozile de ceapă le tocăm marunt, la fel și mărarul apoi le amestecăm cu brânza de oaie și cea de vacă.
-
Separat batem bine ouăle și le amestecăm cu smântâna.
-
Laptele împreună cu untura le punem într-o crăticioară la foc mic sa fie calde tot timpul.
-
Rupem cu mâna o bucată de aluat ( cât să încapă în palmă) și pe un blat sau masă de frământat presărată cu făină întindem cu ajutorul sucitorului o foaie subțire de aluat. Ne ajutăm de făină și tot întindem în toate părțile până când dacă băgați mâna sub foaia de aluat se vede culoarea degetelor.
-
Luăm foaia de aluat, o punem pe platoul rotund de lemn și o ungem cu smântâna amestecată cu ou lăsând o margine de câteva degete. Apoi punem compoziția de brânză din loc în loc și împăturim. Prima dată începem cu partea dinspre noi, luăm o bucată de aluat și îl aducem spre mijloc unde apăsăm puțin, apoi următoarea și tot așa până am acoperit compoziția
-
Ungem cu ulei tigaia încinsă și așezăm plăcinta cu fața în jos. Lăsăm să se prăjească la foc potrivit și când s-a rumenit dedesubt, o întoarcem cu multă atenție să nu se rupă cu o paletă de lemn. Punem deasupra două linguri din amestecul fierbinte de lapte cu untură și lăsăm să se prăjească bine.
-
Scoatem pe un platou. Procedăm la fel cu fiecare plăcintă având grijă ca după fiecare prăjire să ștergem bine tigaia cu un servet de hârtie.