Bucătarul celebru din Napoli, Raffaele Esposito, a preparat trei pizze la fel în bucătăria regală. Cum nu îi plăcea pizza marinara, pentru că avea usturoi, nici pizza Napoli, pentru că era pregătită cu anşoa, bucătarul a pus pe cele trei pizze doar sos de roşii, mozzarella şi busuioc. Raffaele Esposito şi-a denumit noul variantă de pizza „Margherita”, după numele reginei, care a fost atât de încântată de preparat încât a insistat ca bucătarul să pună însemnul regal pe localul său – „Pizzeria Brandi”. La câteva zile după, regina Margherita i-a trimis şi un bilet de mulţumire lui Esposito care este şi astăzi expus pe un perete al Pizzeriei Brandi, transmisă din generaţie în generaţie.
Pizza Margherita, o pizza cu blat subțire și crocant
O pizza de legendă crocantă și foarte ușor de făcut
Blat
- 500 g făină tip 650
- 325 ml apă călduță
- 7 g drojdie uscată sau 25 g proaspătă
- 1 linguriță sare
- 20 g făină pentru frământat
- 1 mână griș (pentru blatul de lucru)
Sos de roșii
- 1 (400) g conservă de roșii
- 2 linguri de ulei
- 1 cățel de usturoi
- 3-5 frunze de busuioc prospăt… se poate și altfel de nu avem
Topping
- 400 g mozzarella proaspătă
- 100 g parmezan ras- opțional
- 1 lingura de ulei de măsline (pentru stropit deasupra)
Aluatul
-
Se dizolvă drojdia la cub de 25 de grame sau un pliculeţ de drojdie uscată în 50 ml de apă călduţă cu o linguriţă de zahăr, apoi se adaugă 300 de mililitri de apă rece, jumătate de linguriţă de sare şi puţin ulei de măsline care, atenţie, este ingredientul-minune din blat.
-
Acest amestec se omogenizează după care se adaugă în ploaie făină trecută prin sită, circa 600 de grame. Se frământă aluatul cu mâinile până în momentul în care capătă o textură elastică şi se dezlipeşte cu uşurinţă de pereţii vasului, după care se lasă la loc călduţ, acoperit cu un prosop, timp de o oră, pentru a-şi dubla volumul.
-
După ce creşte, aluatul se frământă pe un blat de lemn sau direct pe masa de la bucătărie, care în prealabil au fost pudrate cu făină, după care i se dă forma unei bile. Apoi se întinde blatul, de preferat cu mâinile, fără să te ajuţi de făcăleţ, dar nu toţi suntem răbdători, deci asta e o regulă care poate fi încălcată, fără a avea parte de consecinţe grave în privinţa produsului finit.
Sosul
-
Se călește usturoiul tăiat fin în uleiul de măsline, apoi adăugăm sos de roșii, busuioc, sare și piper, lăsăm să dea în clocot la foc mic.
Toppingul se adaugă la final