Majoritatea oamenilor, în special străinii, greșesc rețeta încă din start. În loc de carne tocată de vită, care este ingredientul-cheie al rețetei, folosesc carne de pui sau de curcan. Apoi, pentru evidențierea sosului bolognez mai potrivite sunt tagliatelele, și nu spaghetele.
„Alături de lasagna, paștele bolognese sunt cele mai abuzate feluri de mâncare italieneșți. Există niște rețete de-a dreptul nebune în lume”, a declarat Massimo Bottura, bucătar la un restaurant din Modena.
„În străinătate, când ți se oferă spaghete bolognese, de cele mai multe ori e ceva ce nu are nimic de-a face cu rețeta originală”, spune și Alfredo Tomaselli, proprietarul restaurantului Dal Bolognese din Roma, care îl are printre clienți și pe George Clooney.
Paste bolognese
Paste cu sos și carne
- 500 g spaghete
- 500 g carne tocată amestec vită-porc
- 500 g roșii pasate
- 250 ml suc de roșii
- 1 cățel usturoi
- 2 morcovi
- 3 linguri ulei de măsline
- sare, piper, oregano, frunze de busuioc, cimbru
- parmezan
-
Spaghetele se fierb în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj, până devin „al dente”.
-
Se curăță și se spală usturoiul, ceapa și morcovii. Usturoiul se toacă mărunt, ceapa și morcovii se taie cubulețe. Usturoiul, cubulețele de ceapă și morcovii se călesc în ulei încins.
-
Se adaugă carnea tocată, se condimentează cu sare și piper și se prăjește. Se stinge cu roșiile pasate și sucul de roșii și se lasă să fiarbă la foc mic aprox. 5 minute.
-
Sosul se condimentează cu sare, piper, cimbru și oregano și se pune peste paste. Se servesc ornate cu parmezan și busuioc, la discreție.