Parlamentul European supune azi votului noua Comisie Europeană, potrivit unui comunicat de presă al instituției.Europarlamentarul liberal Adina Vălean este propunerea României pentru funcția de comisar european pe Transporturi, aceasta fiind validată de comisiile de specialitate.

Ursula von der Leyen își va prezenta echipa comisarilor desemnați.

„Parlamentul European va alege Comisia European 2019-2024, într-un vot prin apel nominal cu majoritate simplă. Începând cu ora locală 9.00 (10.00 ora României), Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, își va prezenta echipa comisarilor desemnați (validați deja de către comisiile de specialitate în cadrul audierilor recente) și va discuta obiectivele noii Comisii alături de eurodeputați”, se notează într-un comunicat.

UPDATE 15.00

  • Noua Comisie a fost aprobată cu 461 voturi pentru, 157 împotrivă și 89 abțineri
  • Colegiul Comisarilor își va începe mandatul de cinci ani pe 1 decembrie
  • Procesul audierilor a stabilit capacitatea candidaților de a-și exercita funcțiile
  • Prima femeie Președinte al Comisiei și cea mai mare proporție de femei comisar de până acum

După încheierea procesului audierilor, Parlamentul a aprobat miercuri noii comisari, prezentați în plen de către Președintele ales al Comisiei, Ursula von der Leyen.

Ȋntr-un vot prin apel nominal care a avut loc miercuri la prânz, deputații au aprobat noul Colegiu al Comisarilor cu 461 voturi pentru, 157 împotrivă și 89 abțineri.

În timpul declarației sale, Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat angajamentele asumate în plenul Parlamentului în luna iulie și cele susținute de către comisarii desemnați în cadrul procesului audierilor. Ea a subliniat că vor fi instituite cadre adecvate de investiții și de reglementare pentru ca Europa să fie lider pe plan internațional într-o o serie de domenii critice: protecția mediului și schimbările climatice, creșterea economică, incluziunea, inovarea și digitalizarea, precum și protecția democrației, a valorilor europene, a drepturilor cetățenilor și a statul de drept. De asemenea, aceasta a confirmat o serie de modificări ale portofoliilor pe care Parlamentul le-a solicitat în urma audierilor ce au stabilit capacitatea candidaților de a-și exercita funcția de comisar și rolul încredințat.

Înaintea votului, grupurile politice au organizat scurte ședințe pentru a stabili intențiile de vot, urmate de declarații ale liderilor politici în plen. Puteți urmări înregistrările din dezbaterea plenară și vot, accesând următoarele link-uri:

Prezentarea Colegiului Comisarilor și a programului acestora de către Președintele ales: declarația Ursulei von der Leyen

Prezentarea Colegiului Comisarilor și a programului acestora de către Președintele ales: prima rundă de intervenții a liderilor grupurilor politice

Prezentarea Colegiului Comisarilor și a programului acestora de către Președintele ales: dezbaterea deputaților – partea întâi

Prezentarea Colegiului Comisarilor și a programului acestora de către Președintele ales: dezbaterea deputaților – partea a doua

Prezentarea Colegiului Comisarilor și a programului acestora de către Președintele ales: dezbaterea deputaților și intervenții la cerere (procedura „catch the eye”) – partea a treia

Votul de învestitură a Comisiei

Reprezentarea femeilor în Comisie este cea mai mare de până acum: pe lângă președintele ales, componența actuală a Comisiei cuprinde 11 femei și 15 bărbați.

Rezultatele votului de învestitură pentru Comisiile precedente:

  • 10.2014 Jean-Claude Juncker: 423 voturi pentru, 209 împotrivă, 67 abțineri (numărul total al deputaților: 751)
  • 02.2010 José Manuel Barroso: 488-137-72 (numărul total al deputaților: 736)
  • 11.2004 José Manuel Barroso: 478-84-98 (numărul total al deputaților: 732)
  • 09.1999 Romano Prodi: 510-51-28 (numărul total al deputaților: 626)
  • 01.1995 Jacques Santer: 417-104-59 (numărul total al deputaților: 626)

Etapele următoare

Noua Comisie trebuie acum numită în mod oficial de către șefii de stat sau de guvern ai UE. Este de așteptat ca mandatul său de cinci ani să înceapă la 1 decembrie.