Sos de ciocolată:
Ingrediente:
- 250 ml apă;
- 200 g zahăr;
- 100 g cacao;
- 100 g ciocolată neagră;
- 150 g unt,
- esență de rom ( sau orice esență va place).
Preparare:
Într-o cratiță cu fund dublu, punem zahărul, cacaua și apoi apă și ciocolată ruptă bucățele, așezăm cratiță pe baie de aburi și lăsăm să dea în două, trei clocote, tragem cratiță deoparte, punem esență și untul și amestecăm bine până ce untul se topește, lăsăm să se răcească suficient de mult încât să putem să turnam în borcan.
Pancakes (clătite americane) Jamie Oliver
Clătite crescute făcute în tigaie
- 4 ouă
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 3 lingurițe zahăr
- 115 g făină
- 1 plic de praf de copt
- 140 ml lapte
- 1 vârf de cuțit de sare
- ulei pentru uns tigaia
-
Separăm albușurile de gălbenușuri și mixăm albușurile cu sarea până se fac spumă.
Într-un bol separat adăugăm gălbenușurile și zahărul și mixăm bine.
-
Adăugăm treptat laptele și făina amestecată cu praful de copt, continuând să mixăm până la omogenizare (până când terminăm de pus făină și laptele).
-
La final încorporăm albușurile spumă și amestecăm ușor pentru a rămâne aerată compoziția.
-
Ungem tigaia (cu diametru mai mic am eu) cu puțin ulei și o punem la încins la foc mediu.
-
Luăm cu un polonic din compoziție și turnam în tigaia încinsă bine (compoziția trebuie pusă pe mijlocul tigăii).
-
Lăsăm cam 2-3 minute până când apar bule de aer pe clătită, apoi o întoarcem cu grijă pe partea cealaltă, folosindu-ne de o spatulă. Lăsăm și partea cealaltă 2-3 minute până când se rumenește.
-
Le servim cu ce ne place: gem, dulceață, miere, sos de ciocolată.