Ostropel alb de pui

Carne de pui în sos alb

 • 1 pui (pulpe, aripi, poate fi orice pasăre, iar dacă e de țară e și mai bună)
 • câțiva cartofi mai mici, de aceeași mărime
 • 2-3 morcovi tineri
 • 2 linguri ulei
 • 1 căpățână usturoi
 • 1 linguriță cimbru
 • sare, piper, ardei iute
 1.  Se spală bine, să nu rămână sânge deloc și se pun bucățile într-o cratiță, se adaugă uleiul  și se pune pe foc.Se lasă puțin, doar cât se albește puțin carnea, nu se prăjește, doar câte 2 minute pe fiecare parte.

 2. Se adaugă acum puțină apă și ardeiul iute (va da un gust plăcut cărnii și sosului).

 3. Se curată cartofii și morcovii (cartofii, dacă sunt mai mari, se pot tăia în 2, iar morcovii se taie în 2 sau felii groase) și se adaugă la 15 minute după ce puiul a dat în clocot.

 4.  Dacă este pasăre de țară, legumele se pun după ce carnea a fiert bine. Se adaugă  puțină sare și 1 linguriță de cimbru, se pune capac și se lasă să fiarbă la foc mic, mic de tot

 5.  Când carnea și legumele sunt bine pătrunse, se potrivește gustul de sare și piper (dacă e nevoie se mai adaugă), se stinge focul și se da deoparte, fără capac, să „respire” puțin.

 6. Acum se curată și se pisează mărunt usturoiul și se adaugă cam la 10 minute după ce s-a stins focul. Se toarnă ușor deasupra, nu se amestecă absolut deloc cu lingură, să nu se sfărâme carnea și legumele, ci se scutură ușor cratiță, pentru că usturoiul să se distribuie uniform în ostropel.

 7.  Se acoperă cu capacul și se lasă să să aburească 10-15 minunte înainte de servire.

 8. Se servește cu mămăliguță caldă. Un ostropel bine făcut trebuie să aibă sos puțin, bine legat, doar atât cât să acopere carnea, iar a două zi, rece, să fie închegat că o răcitură.

 9. Pentru că această mâncare este ca un fel de rasol sau răcitură, merge cu cu cimbru și usturoi.