Orez indian cu creveți
Creveți cu orez în stil indian
Creveți
- 20-25 creveți proaspeți
- 1 ceapă medie
- 1 lingură rasă pastă de ghimbir și usturoi
- 1/4 linguriță chili pudra
- 1/2 legătură pătrunjel
- 5-6 frunze mari mentă
- 1 lingură ulei
- 1 lingură unt
- sare&piper
Orez indian
- 1 cană de orez basmatic
- 1/4 cană apă
- 1/2 linguriță
- 1/4 linguriță turmeric
- 2 cuișoare
- 2-3 păstăi cardamom verde
- 1 bucată baton scorțișoară
-
Orezul se spală în mai multe ape până rămâne apă curată pe el. Se acoperă apoi cu apă rece și se lasă 30 minute. Se pune apă la fiert cu sarea, cardamomul (strivite cu latul unui cuțit cât să se expună semințele din interior), cuișoarele, scorțișoară și turmericul.
-
Când apă fierbe se adaugă orezul bine scurs. Se aduce iar la fierbere, se da focul la mic, se acoperă cu capac și se lasă la fiert timp de 5 minute.
-
Se ridică capacul, se așează un prosop pe oală (veți vedea că nu mai este apă pe orez), apoi se pune la loc capacul.
-
Se stinge focul și se lasă orezul să se facă în abur timp de 15 minute. În acest timp nu ridicați capacul! După acest timp,ridicați capacul și luați condimentele din el.
-
Cât timp se face orezul în abur pregătiți creveții: într-o tigaie largă încingeți uleiul și căliți ceapă tocată mărunt până această începe să prindă puțină culoare (cca 10 minute).
-
Adăugați pastă de ghimbir-usturoi și chili și căliți încă 1 minut. Adăugați creveții,sare și piper măcinat și amestecați să se acopere de ingredientele din tigaie.
-
Sotați-i doar până-și schimbă culoarea în roz pe ambele părți (cca 2 minute). Adăugați untul și verdețurile tocate fin și sotați încă 1 minut. Adăugați orezul peste creveți și amestecați până totul se amesteca foarte bine.