Nu este absolut necesar să consumăm vin și miel de paște, dar de ce nu am face asta? Pentru iubitorii de carne roșie aromată aceasta este cea mai bună alegere.
Prin metoda aceasta reușim să scăpăm de aroma pregnantă de miel. Dacă-l lăsăm mai multe timp să se marineze se va umple cu aromele îmbietoare de la condimente și zarzavaturi.
Baiț pentru carnea miel. Marinată delicioasă
un miel marinat delicios numai bun pentru o masă festivă
- 3,2 kg carne miel (jumătate de miel)
- 2,5 kg carne ied
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- 0,5 l vin alb
- 0,5 l vin roșu
- 2 lingurițe Rozmarin proaspăt sau uscat
- 2 lingurițe Cimbru uscat
- 3 legături Ceapă verde
- 2 legături Usturoi verde
- 5-6 foi Foi de dafin
- 2 linguri Piper boabe
- 3 lingurițe Piper macinat
- 3 linguri Sare
-
Spălăm și tocăm ceapa verde și usturoiul verde, continuăm cu rozmarinul și adăugăm toate celelalte arome, într-un castron. Le amestecăm pe toate
-
Sepăram pulpele de restul cărnii, în cazul în care avem jumătate de miel sau ied, și tăiem cu un cuțit ascuțit pielițele mai groase, însă nu îndepărtăm și grăsimea, deoarece aceasta dă o savoare excelentă preparatului. Spălăm bine pulpele și apoi facem crestături folosind vârful cuțitului, pentru a le umple cu arome și pentru a permite vinului pe care îl vom adăuga ulterior, să pătrundă bine în carne
-
Așezăm pulpele într-un recipient suficient de înalt și începem să umplem golurile din crestături. Pentru început, cu câte o boabă de piper în fiecare crestătură, iar apoi cu mixul de ingrediente uscate. Durează cam 10 – 15 minute această metoda de aromatizare a cărnii, iar la final, carnea va căpăta o aromă puternică.
-
Adăugăm în vas uleiul de floarea soarelui, apoi vinul alb și cel roșu. Dacă aveți posibilitatea, folosiți un vin de casă deoarece are o aromă mai puternică. Amestecăm și acoperim recipientul cu folie și îl introducem în frigider. După două zile, întoarcem carnea, astfel încât să se pătrundă uniform pe toate părțile.
-
În duminica Paștelui, îl ținem la cuptor aproximativ 3 ore, împreună cu jumătate din zeama în care a stat la marinat. Scoatem o parte din foile de dafin când introducem tava in cuptor. În primele 2 ore tava este acoperită cu folie de aluminiu pentru a se înnăbuși carnea. Apoi, scoatem folia și întoarcem carnea pentru a se rumeni.
-
Tot atunci gustăm zeama și o echilibrăm, după gust, cu sare și piper. Temperatura nu trebuie să fie foarte mare, este în regulă la 150 – 160 grade. Zeama va scădea, iar carnea va fi foarte frageda și aromată.