O poveste despre Marilyn Monroe care și-a folosit privilegiile de a fi albă pentru a o ajuta pe cântăreața de jazz Ella Fitzgerald să cânte la dintre cele mai populare localuri de la Hollwoood a început să circule pe internet.

Reclamă

Marilyn Monroe care și-a folosit privilegiile

Potrivit postării devenite virale, cântăreața și actrița Marilyn a ajutat-o pe artista de jazz să poată cânta la Mocambo. Folosindu-se de privilegiul de a fi albă.

Reclamă

În tweet-uri și postări pe Instagram, se susține că unul dintre cele mai populare localuri de muzică din anii 50, Mocambo, la Hollywood, nu i-ar fi permis Ellei să cânte acolo, pentru că era o femeie de culoare. Tweet-ul care a devenit viral în această săptămână spune:

„Știați că atunci când Ella Fitzgerald nu a putut fi rezervată în cluburi și TV pentru că era neagră, Marilyn Monroe s-a oferit să vină la un club de noapte în fiecare seară și să stea în primul rând dacă lasau pe Ella să cânte? Așa îți folosești privilegiul pentru bine.”

Potrivit legendei urbane Marilyn le-a spus proprietarilor clubului că va sta în primul rând pentru fiecare dintre spectacolele Ellei, dacă ar fi de acord să o lase să cânte pe scenă.

Patroni clubului au fost reticenți, dar nu pentru că era o femeie de culoare

În timp ce partea în care Marilyn îi convinge pe proprietarii Mocambo să-i permită Ella să facă spectacole este adevărată. Motivul pentru care au ezitat nu a fost pentru că nu au avut niciodată interpreți de culoare la club. Artiști inclusiv Eartha Kitt și Herb Jeffries, cântaseră la Mocambo înaintea Ellei.

Motivul reticenței lor a avut legătură cu faptul că proprietarul a ezitat să lase un cântăreț „adevărat de jazz”. El era îngrijorat că nu este suficient de fermecător pentru clubul din West Hollywood.

În Marilyn: The Passion and the Paradox, o biografie a vieții actriței, scriitoarea susține că Marilyn a văzut-o pe Ella la un club mic și a decis să-i „stimuleze cariera”, obținându-i un recital la Mocambo.

Cartea afirmă: „Ea a contactat proprietarii Mocambo, un club de noapte Sunset Strip de top și i-a convins să o angajeze pe Fitzgerald pentru o săptămână.

„Marilyn a promis că va fi în prima linie în fiecare seară și că se va împrieteni cu ea. Potrivit lui Dorothy Dandridge, însă, adevărata problemă cu Fitzgerald la acea vreme nu a fost aceea că era afro-americană, ci că era supraponderală, fără prea mult sex appeal.

Apariția la Mocambo  a ajutat-o pe Ella Fitzgerald

Apariția la Mocambo a fost un moment de cotitură în cariera lui Fitzgerald. Cu un club de noapte important pe CV. Ea nu mai trebuia să cânte doar în cluburi mici. A fost recunoscătoare lui Marilyn, deși a renunțat la strânsa prietenie din cauza problemelor cu drogurile ale  lui Marilyn.

Ella  chiar a vorbit despre cele întâmplate.

„Îi sunt datoare lui Marilyn Monroe … ea l-a sunat personal pe proprietarul Mocambo și i-a spus că vrea să fiu rezervată imediat, iar dacă o va face, va sta la o masă frontală în fiecare seară.  Și era adevărat, din cauza statutului de superstar al lui Marilyn – că presa va deveni sălbatică.”

Proprietarul a spus da, iar Marilyn era acolo, la masa din față, în fiecare seară

 „După aceea, nu am mai trebuit niciodată să cânt din nou într-un mic club de jazz. Era o femeie neobișnuită – puțin înainte de vremurile ei. Și ea nu știa asta.” a mai supus Ella.

Sursa: Metro.uk