La 80 de ani de la bombardamentele anglo-americane asupra Capitalei în perioada aprilie-mai 1944, Tinca Rotaru își amintește momentele de groază prin care a trecut când avea doar 14 ani neîmpliniți. Într-o declarație pentru Digi24.ro, ea rememorează cum a fost prinsă în valul de distrugere care a luat viața a peste 5.000 de bucureșteni și a lăsat în urmă o imagine apocaliptică, cu străzi pline de moloz, cadavre și bomboane colorate venind de la o cofetărie lovită direct de o bombă.

Primul bombardament masiv asupra Bucureştilor a avut loc la 4 aprilie 1944, implicând 220 de bombardiere B-17 și 93 de bombardiere B-24, care au aruncat peste 860 de tone de bombe, provocând moartea a 2.942 de persoane și rănirea altor 2.126, potrivit volumului „Istoria României în date”.

Tinca Rotaru a povestit cum s-a ascuns sub o masă împreună cu alte două fete, moment în care tavanul a căzut peste ele, părăsindu-și cunoștința. Redată conștienței în spital a doua zi, ea a aflat că era singura supraviețuitoare scoasă de sub dărâmături din atelierul acela.

În urma bombardamentelor, s-a creat o nouă rubrică macabră în ziarul „Universul”, aceea a persoanelor dispărute în ziua bombardamentului. Totodată, bombardamentele ulterioare au continuat să devasteze diferite părți ale orașului, inclusiv Universitatea din București și au dus la pierderi semnificative atât umane cât și materiale.

Generalul Constantin Sănătescu descria aceste momente drept o mare surpriză, notând în jurnalul său impactul devastator al atacurilor asupra cartierelor Cotroceni, Grivița și Gara de Nord. Mai mult, un bilanț statistic relevă că de-a lungul celor 17 bombardamente aeriene menționate, au fost uciși 5.524 de locuitori, răniți 3.373 și peste 47.974 au rămas fără adăpost.