Jean Constantin și începuturile sale

Jean Constantin s-a născut în Techirghiol, jud.

Constanţa, la 21 august 1927. Era cel mai mic dintre băieții unei familii cu 5 fete și 4 băieți. Părinții săi nu erau români, tatăl era un macedonean albanez iar mama grecoaică. Declamația și simțul umorului le-a moștenit de la părinții săi, tatăl acestuia fiind foarte haios, mama avea o voce superbă.

Începe munca de la o vârstă fragedă, Jean Constantin începe să muncească la doar 17 ani în port. Trebuia  să care şi număre saci. O muncă făcută împreună cu un alt viitor mare actor, Ilarion Ciobanu. Ambii au interpretat roluri similare acestei meserii într-un spectacol, „Pentru libertate”, al muncitorilor din port. Un spectacol al aşa-zisei brigăzi artistice portuare. Mai apoi a fost și brigadier pe şantierul Bumbeşti-Livezeni. A obţinut gradul de sergent-major pe timpul armatei. A lucrat, apoi, la Electromontaj Constanţa. A fost și şeful serviciului de normare-salarizare de la Înteprinderea Metalurgică de Utilaje Medgidia.

Actorul Jean Constantin

În anul 195 ajunge să facă parte din  cadrul secţiei de estradă a Teatrului Fantasio din Constanţa. Aici a  rămas până la pensionare. În anul 1965 intră în lumea filmului, prin intermediul producției cinematografice „Procesul alb”. Cariera actorului Jean Constantin prinde amploare din acest moment. În anul 1966 interpretează rolul Parpanghel din producţia „Haiducii”. Cariera sa continuă cu „Prea mic pentru un război atât de mare” (1969), în regia lui Radu Gabrea și în „Canarul și viscolul” (1969), în regia lui Manole Marcus.

Notorietatea acestuia este obținută cu interpretările lui Patraulea  din seria comică B.D. (Brigada Diverse) – „Brigada Diverse în alertă!” (1971) şi B.D. la munte și la mare (1971). O producție unde colaborează cu mari actori. Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui și Dem Rădulescu. Cu Sergiu Nicolaescu se întâlnește în anul 1973 pentru filmul „Nemuritorii”. În anul 1976 apare în „Toate pânzele sus”, regia lui Mircea Mureșan. Unde interpretează, poate, rolul vieții sale, turcul Ismail.

După anul 1990, Jean Constantin primește multe roluri. Apare în multe producții cinematografice. Filme ca „Atac în bibliotecă” (1992), „A doua cădere a Constantinopolului” (1994), „Punctul zero” (1996), „Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001), „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006) sau „Păcală se întoarce” (2006).

Cariera în teatru a fost notabilă. Jean Constantin a fost prezent şi pe scena Teatrului Naţional Bucureşti. Printre cele mai importante personaje cărora le-a dat viață amintim distribuiția în spectacole precum „O scrisoare pierdută”, regia Radu Beligan.

Premiile și distincțiile actorului

  • În anul 2003, Jean Constantin, este premiat de UNITER cu Premiul special pentru teatru de revistă. Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF) i-a acordat „Placheta de aur” şi o medalie jubiliară „Magna cum Laudae”;
  • În anul 2004, Preşedinţia României i-a oferit artistului Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”;
  • În 2006, Jean Constantin, primește Diploma de excelenţă pentru rolul din filmul „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, iar în 2008, a fost distins cu Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo.
  • 2007 devine Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan” de Ierusalim, într-o ceremonie desfășurată la Muzeul de Istorie a Bucovinei din Suceava.
  • Talentul actorului Jean Constantin, Jean Badea, un fost secretar al literar al Teatrului de revistă Fantasio, i-a scris biografia artistică „Omul care aduce hazul”, publicată în anul 1998.