Reclamă

De un deliciu inimaginabil, prăjitura se poate prepară în două variante, cea mai cunoscută fiind varianta simplă, cu ou.

Conform tradiției femeilor sasoaice din Transilvania, toate ingredientele trebuiesc aduse cu o zi înainte la temperatura camerei, nu scoase, spre exemplu, în ziua preparării din cămară, unde este ceva mai rece.

Atipic pentru o rețeta, prăjitură hencles se prepară pe masă.

Pentru a acoperi o masă cu aluat, e nevoie de 2 kilograme de făînă, 400 de grame de zahăr, 4 ouă, 360 de grame de unt topit şi ulei (de regulă jumătate ulei, jumătate unt topit), 2 linguriţe de sare, 3 pacheţele de drojdie, un litru de lapte pentru frământat şi coajă de lămâie.

Se cerne făina, se pune sarea în făînă, separat drojdia proaspătă se fărâmiţează, se pune lapte călduţ, zahăr, se lasă să crească puţîn apoi se adaugă la făînă. Peste se pune câte puţîn lapte călduţ, apoi se frământă, se adaugă zahărul, coajă de lămâie, untul şi uleiul, apoi se frământă în continuare. Se acoperă şi se pune la dospit într-o zonă unde e cald, lângă sobă sau lângă un calorifer. După ce aluatul a crescut, se întinde pe masă acoperită cu o faţă de masă peste care s-a presărat făînă. Apoi, se mai adună o dată, ”se se împătureşte”, şi înainte de a face acest lucru se pune un pic de unt topit.

De asemenea, se prepară compoziţia cu care se acoperă foile de aluat. Un vas de un litru se umple cu ouă întregi, câte întră, se bat bine apoi se adaugă peste ele, încet şi amestecând în permanenţă, o cană de unt topit, călduţ. Compoziţia nu are voie să se taie şi e ideal dacă o preparăţi cu o zi înainte şi o lăsăţi la frigider, să se întărească. Această se întinde pe toată masă, peste aluat.

Aluatul de pe masă se porţionează cu ajutorul unei rotiţe zimţate, apoi bucăţile se pun pe hârtie de copt şi, că să aibă gustul care a făcut celebră prăjitura.

Petru un plus de savoare, prăjitură hencles se coace în cuptorul de lemne. Un gust cu care îi veți cuceri pe cei dragi va avea și coaptă în cuptorul de aragaz, cu multă răbdare și dragoste!

Poftă bună!


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro