Reclamă

 

Gyros de casă și sos tzatiki

Shaorma grecească

Gyros

  • 450 g carne de vită tocată
  • 1 ceapă
  •  1 cățel usturoi
  • 4 buc pită grecească/lipie libaneză
  • brânză feta
  •  1 ceapă
  •  roșii
  • rozmarin, oregano, cimbru, sare & piper
  •  salată 
  • sos tzatziki

Sos tzatziki

  • 400 g iaurt grecesc sau amestec de iaurt cu smântână
  • 1 castravete mare sau 4-5 mici, de vară
  • sare piper
  • zeamă de la jumătate de lămâie sau lime 
  • 5-6 căței de usturoi zdrobiți
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • puțin cimbru verde (opțional)
  • o mâna de mărar verde tocat

Gyros

  1. Dă o ceapă mare pe răzătoarea mică și scurge-o bine de apă într-o strecurătoare. Combin-o cu un cățel de usturoi mărunțit, carnea de vită și condimentele(rozmarin, cimbru, oregano, sare, piper).

  2. Frământă bine compoziția, până obții o pastă uniformă. -o pe o tavă de copt tapetată cu folie de aluminiu și da-i o formă dreptunghică. Presar-o din nou cu aceleași condimente (fără sare/piper) și da-o la cuptor pentru 40-45 de minute la 180 grade.

  3. Încălzește pita sau lipia pe ochiul aragazului sau la microunde pentru câteva secunde,apoi întinde puțin sos tzatziki (1-2 linguri), felii subțiri din ruladă de carne, ceapă tăiată solzișori, roșii, salată și puțină feta mărunțită.

  4. Rulează gyros-ul bine, folosind o folie de aluminiu în care lași preparatul pe jumătate împachetat, pentru a îl putea servi mai ușor.

Tzatiki

  1. Curată și rade castravetele, presară sare deasupra, amestecă și lasă castravetele deoparte pentru 10 minute.

  2. Strecoară zeama rezultată, amestecă iaurtul cu usturoiul zdrobit și castravetele.

  3. Toacă mărarul, adaugă-l și potrivește sosul de sare și piper, apoi acoperă-l și da-l la frigider pentru minim 3 ore înainte de a-l servi.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro