Gyros de casă și sos tzatiki
Shaorma grecească
Gyros
- 450 g carne de vită tocată
- 1 ceapă
- 1 cățel usturoi
- 4 buc pită grecească/lipie libaneză
- brânză feta
- 1 ceapă
- roșii
- rozmarin, oregano, cimbru, sare & piper
- salată
- sos tzatziki
Sos tzatziki
- 400 g iaurt grecesc sau amestec de iaurt cu smântână
- 1 castravete mare sau 4-5 mici, de vară
- sare piper
- zeamă de la jumătate de lămâie sau lime
- 5-6 căței de usturoi zdrobiți
- 1 lingură de ulei de măsline
- puțin cimbru verde (opțional)
- o mâna de mărar verde tocat
Gyros
-
Dă o ceapă mare pe răzătoarea mică și scurge-o bine de apă într-o strecurătoare. Combin-o cu un cățel de usturoi mărunțit, carnea de vită și condimentele(rozmarin, cimbru, oregano, sare, piper).
-
Frământă bine compoziția, până obții o pastă uniformă. -o pe o tavă de copt tapetată cu folie de aluminiu și da-i o formă dreptunghică. Presar-o din nou cu aceleași condimente (fără sare/piper) și da-o la cuptor pentru 40-45 de minute la 180 grade.
-
Încălzește pita sau lipia pe ochiul aragazului sau la microunde pentru câteva secunde,apoi întinde puțin sos tzatziki (1-2 linguri), felii subțiri din ruladă de carne, ceapă tăiată solzișori, roșii, salată și puțină feta mărunțită.
-
Rulează gyros-ul bine, folosind o folie de aluminiu în care lași preparatul pe jumătate împachetat, pentru a îl putea servi mai ușor.
Tzatiki
-
Curată și rade castravetele, presară sare deasupra, amestecă și lasă castravetele deoparte pentru 10 minute.
-
Strecoară zeama rezultată, amestecă iaurtul cu usturoiul zdrobit și castravetele.
-
Toacă mărarul, adaugă-l și potrivește sosul de sare și piper, apoi acoperă-l și da-l la frigider pentru minim 3 ore înainte de a-l servi.